Skip to main content
informatika

Gigantikus botnetre csapott le az FBI

Szerző: 2011. november 14.No Comments

„Öt évig tartó előkészítő munkát követően az FBI az eddigi legnagyobb csapást mérte egy úgynevezett botnet üzemeltetőire. A bűnözők számítógépek milliói felett vették át az irányítást, rosszindulatú kódokat telepítettek és egy vagyont loptak. Érdemes ellenőrizni a gépeket, az FBI is segíthet ebben.

A nemzetközileg összehangolt akció során az észt hatóságok úgynevezett botnetek hat feltételezett üzemeltetőjére csaptak le. Azzal vádolják őket, hogy több millió PC-t fertőztek meg rosszindulatú szoftverekkel, és illegális célokra használták ezeket. Ugyanakkor az FBI házkutatást tartott egy adatközpontban New Yorkban, ahol több mint száz szerver gondoskodott a zombihálózat vezérléséről.

A bűnözők, miután a DNSChanger nevű szoftverrel megfertőzték a számítógépeket, manipulálták a DNS-beállításokat a számítógépeken. A DNS rendszer olyasmi, mint egy telefonkönyv, arra szolgál, hogy számok és száraz adatok helyett felhasználóbarát webcímeket (pl. www.spiegel.de) használhassunk, amiket aztán a gép nyelvére fordít a rendszer (195.71.11.67). A folyamat során DNS-lekérdezések zajlanak, de ha az érintett számítógépet manipulált DNS-szerverre irányítják, a bűnözők célzott hirdetéseket tudnak küldeni, manipulálhatják a keresési eredményeket, vagy egyéb rosszindulatú szoftverekkel élhetnek vissza.

Az elkövetők így például az Apple hivatalos iTunes oldalát kereső felhasználókat egy olyan cég weboldalára irányították át, amelyiknek semmiféle hivatalos kapcsolata nincs az Apple-lel, de úgy tett, mintha lenne, és Apple-programokat adott el.

Az FBI adatai szerint a botnetek egyedül az Egyesült Államokban félmillió számítógépet kontrolláltak. Ezek között voltak magánszemélyek gépei, de vállalatok, kormányzati ügynökségek és a NASA eszközeit is érinti a csalás. Világszerte 100 országban körülbelül négymillió számítógépet használtak bűnös céljaikra. Az FBI úgy számolta, hogy legalább 14 000 000 dollár illegális bevételre tettek így szert a bűnözők. Az anyagi kár okozása mellett a kártevő megakadályozta az automatikus frissítések telepítését, és csökkentette az antivírus szoftver hatékonyságát is, azaz további veszélyeknek tették ki a gépet.”

Forrás:
Gigantikus botnetre csapott le az FBI, HVG.hu/MTI, 2011. november 11.