Skip to main content
közigazgatás: magyar

A hivatalok megszűnése elbocsátásokkal jár

Szerző: 2011. november 17.No Comments

„Elégedett a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke, dr. Nánási Éva címzetes főjegyző amiatt, hogy a jegyző mint státusz megmarad, hiszen korábban ez is kérdéses volt. Viszont kihívás, hogy a kétezer fő alatti településeknél megszűnnek a polgármesteri hivatalok, s ezzel együtt a jegyzői státuszok is. Ilyen településből közel kétezer-négyszáz van az országban. „Ez azt jelenti, hogy legalább ötszáz polgármesteri hivatal fog megszűnni” – mondta.

A járási hivatalok felállításával elkerülnek az eddig a jegyzők által gyakorolt állami feladatok az önkormányzatoktól. Ez pedig létszámleépítéssel járhat. Nánási Éva arról beszélt az ATV Híradóban, hogy a hivatali koncentráció miatt többezres köztisztviselői létszámmozgással kell számolni, ami azzal is jár, hogy az érintettek jelentős része valószínűleg kikerül a közigazgatás világából. A következő egy évben a jegyzőknek különleges felelőssége, hogy megpróbálják szakmailag segíteni és támogatni az önkormányzati döntéshozókat is abban, hogy a közös hivatalok létrehozásánál, 2013-ra felépíthető legyen egy olyan modell, amely a feladatellátást, létszámszükségletet és a szakképzettség szintjét is prezentálni tudja.

Nánási Éva aggodalmát fejezte ki az önkormányzatok együttműködési hajlandóságával kapcsolatban. „Jó lenne, ha a hátralévő egy évben a járási hivatalok tekintetében meghallgatnák a településeken dolgozó szakembereket, hiszen mi voltunk az elsőfokú hatósági jogalkalmazók az elmúlt huszonegy évben, bőséges tapasztalattal rendelkezünk arról, hogy milyen problémák és milyen jogszerű megoldásokat lehet működtetni a jogalkalmazásban. Pillanatnyilag nincs tudomásunk arról, hogy a járási hivatalok milyen hatáskörrel, feladatokkal fognak felállni” – idézi a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke szavait az Orientpress hírügynökség. Példaként említette az anyakönyvezési feladatokat, amelyekről még nem tudják, maradnak-e a településeknél, de szerinte ez annyira helyhez kötött feladat, hogy nem szabadna a járási hivatalhoz kerülnie.”

Forrás:
A hivatalok megszűnése elbocsátásokkal jár, Tokaj Város Önkormányzata/MTI Önkormányzati Sajtószolgálat, 2011. november 16.