Skip to main content
közigazgatás: magyar

Az államosított önkormányzati vagyon problémái

Szerző: 2011. november 17.No Comments

„Kevés adósság, többszörös fedezetet jelentő, forgalomképes vagyon és nyitott kérdések: így fest a helyzet Vasban pár héttel a megyei intézmények állami tulajdonba vétele előtt. A törvény azonban nem tesz különbséget az önkormányzatok között: az állam a rossz és a jó gazdától egyaránt viszi a vagyont.

Október 3-án jelentette be Orbán Viktor a megyei elnökökkel történt megbeszélése után, hogy az állam átveszi a megyei önkormányzati intézményeket és velük együtt a megyei közgyűléseknél eddig felhalmozódott mintegy 180 milliárd forintnyi adósságot is. A többi 700 intézmény tervezett átvétele és a megállapodás ellen szinte azonnal tiltakozott az ellenzék több megyében is. Az illetékes minisztérium azonban alig tíz nap múlva be is nyújtotta a parlamentnek a konszolidációról szóló törvényjavaslatot, amit ma meg is szavazhat a Ház.

Ugyanakkor nem minden megyére igaz a működést veszélyeztető eladósodás. Vasban például nagyon érdekes helyzet alakult ki. Kovács Ferencnek, a Vas Megyei Közgyűlés kormánypárti elnökének októberi tájékoztatása alapján hat oktatási, hét szociális, három kulturális és egy közművelődési intézmény kerül állami tulajdonba. Az átvétel négy közgyűjteményt, valamint a Markusovszky kórházat és a Savaria Szimfonikus Zenekart is érinti. Saját kézben intézmény nem marad, így még kérdéses, mi lesz azokkal a szociális intézményegységekkel, melyeket településekkel társulva működtetnek. Az állam átveszi az önkormányzat által ötmilliárd forint névértéken kibocsátott kötvényt is.

Forgalomképes vagyont veszítenek
Vasban október 13-án tartottak rendkívüli közgyűlést, amelyen a jobboldali többségű testület utólagos áldását adta a megállapodáshoz, mközben nemcsak az egyezség ellen hevesen tiltakozó ellenzéki, hanem a kormánypárti képviselők is tisztában voltak azzal, hogy a megye tartozása elenyésző a vagyonához képest. „30-35 milliárdra forintra becsüljük a vagyon összértékét” – mondta el a hvg.hu érdeklődésére Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés kormánypárti alelnöke. A vagyon fele ráadásul forgalomképes is.

Szombathelyi belvárosi ingatlan, kastély, badacsonyi ház, budai emlékmúzeum, velemi alkotóház és szálloda mellett jóval vaskosabb tételek is találhatóak a 2007-ben összeállított regiszterben. Az önkormányzat két üdülőt is fenntart, a balatonlellei értékét 400 millióra, a 17 hektáros, vízparti balatonberényiét közel 1 milliárd forintra becsülik. A legnagyobb tételt a Büki Gyógyfürdő 46 százalékos tulajdonrésze jelenti, a részvénycsomag értéke 7-8 milliárd forintra tehető a 2010-ben 112 millió adózott nyereséget produkáló, 2,3 milliárd forint saját tőkével bíró társaság esetében. A megye vagyonkezelő kft-je szintén nyereséges, Marton Ferenc úgy fogalmazott: Vas Megye Közgyűlése jó gazdaként vigyázott értékeire, felelősen gazdálkodott, nem élte fel bevételeit és vagyonát . Utóbbi a folyamatosan fejlesztett és eredményesen működő büki gyógyfürdő esetében hatványozottan igaz.

A tartozás oldalon ehhez képest jóval kisebb összeg szerepel: önmagában a kétségkívül attraktív bükfürdői részvénycsomag is fedezné a mínuszt. Bár találtunk olyan adatokat, hogy a vasi adósság 3-4,5 milliárd forint lenne, Marton Ferenc szerint az intézmények folyószámla-hitele összesen 800 millió forintot tesz ki, illetve a megye az ötmilliárdos kötvény-kibocsátáson 1,8 milliárd forint árfolyam-veszteséget könyvelt el, de 4,6 milliárd forintot nem használt fel a kötvényekért kapott pénzből. Kovács Ferenc megyei elnök azért lobbizik, hogy a jól gazdálkodó megye a konszolidációnak nevezett folyamat után jó pozícióban maradjon. Mindez azt jelenti, tette hozzá Marton, hogy a gyógyfürdő részvénycsomagját, a vagyonkezelő céget és az üdülőket szeretné megtartani a megye.

Összekuszálódott szálak
A helyzetet tovább bonyolítja, hogy több intézményt közösen tart fenn a város és a megyei közgyűlés; ezek Szombathelyen találhatóak (képtár, kórház, könyvtár stb.) és évente 200-250 millió forinttal járult hozzá a város a fenntartásukhoz. A zeneiskolát kivéve az ingatlanok megyei tulajdonban vannak, viszont az ingóságok fele a városi önkormányzatot illeti meg – közgyűjteményekről, műszerekről és más, jelentős értékről van szó. Pontos leltár nem készült az elmúlt 21 évben, jelezte a hvg.hu megkeresésére Marton Zsolt (Fidesz) alpolgármester, így most kell összeállítani, hogy „a tárgyak tulajdonjoga elismerten Szombathelyé legyen”. Marton szerint az önkormányzati törvény ismeretében tudják majd megmondani, hogy a feladatok ellátásához még milyen vagyonelemekre lesz szükségük…”

Forrás:
Államosított megyei vagyon: fideszeseknek is fő a fejük, Török Tibor, HVG.hu, 2011. november 14.