Skip to main content
egészségügyközigazgatási informatika

Szócska: Közhiteles és értékelt törzsadatok szükségesek

Szerző: 2011. november 25.No Comments

„Az egészségügyi informatikában közhiteles és értékelt törzsadatokra van szükség – mondta az egészségügyért felelős államtitkár szerdán Balatonfüreden, az Informatika a társadalomért elnevezésű konferencián.

Szócska Miklós szerint az nem megoldás, hogy van kétszáz informatikai rendszerünk, s annak is a nagyobb része „ki van szervezve”. Mint mondta: azt szeretnék, hogy a fejlesztések úgy menjenek végbe, hogy a megújuló rendszerek üzembiztonsága „ne kiszervezett megoldásokon múljék”.

Az államtitkár elmondta: már működik a Katéter-Mónika elnevezésű informatikai rendszer, amelyben „egymásra rétegezték” a különböző adatbázisokat; így például az OEP finanszírozási adatait, a mentőszolgálat és különböző intézmények adatait. A következő lépésben létrehozzák az emberi erőforrás monitoring-rendszert – mondta az államtitkár, aki hangsúlyozta azt is: nem a korábbi rendszertől megörökölt nyilvántartások táblázatait „teszik tisztába”, hanem „be fogják kötni” a munkáltatókat és a települési önkormányzatokat is.

Szócska Miklós emlékeztetett: korábban jogszabály tiltotta, hogy személyazonosításra alkalmas módon tartsák nyilván az emberi erőforrást. A pályázati rendszereknél nem lehetett követni, mi van a diplomásokkal – vetette fel. Mindezen változtatni kellett, és „Katéter-Mónika” már számos kérdésre „tudja a választ”.

Közhiteles és értékelt törzsadatokra van szükség – tudni kell például, hogy hány kórház vagy hány támogatott gyógyszer van –, valamint arra, hogy lehetőség szerint mindenki egy adatbázisból dolgozzon – hangsúlyozta Szócska Miklós. ”

Forrás:
Szócska: Közhiteles és értékelt törzsadatok szükségesek, medicalonline.hu/MTI, 2011. november 23.