Skip to main content
közigazgatás: magyar

Merre mennek a megyék?

Szerző: 2011. november 25.2 hozzászólás

„ Az intézményfenntartás helyett fejlesztési funkciókat szánnak a megyei önkormányzatoknak.
A parlament által hétfőn este elfogadott törvénymódosítások révén szabaddá vált az út a megyei önkormányzatok intézményeinek és az intézmények működtetésével kapcsolatos vagyon állami tulajdonba adása előtt. A mind ez idág a megyék által fenntartott egészségügyi, szociális, oktatási, kulturális, közgyűjteményi intézményeket január 1-jétől a megyei kormányhivatalok által irányított szervezet fogja működtetni.

„Óriási kihívás lesz”
Joggal vetődik fel a kérdés, hogy milyen szerepük lesz a jövőben a megyei önkormányzatoknak és az azok felett regnáló választott megyei közgyűléseknek. Ez a kérdés felvetődött a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés legutóbbi ülésén, ahol a vagyonátadás-átvételről a kormánnyal kötött megállapodás (szándéknyilatkozatról) is tárgyalt a testület.
Dr. Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke a megyei önkormányzatiság átalakításával kapcsolatos kormányhatározatra hivatkozva azt mondta, hogy olyan új feladatokat kap majd a testület amely mindenképpen „óriási kihívás lesz a megyei önkormányzat számára”.

Mondandójából kiderült, hogy például a megyei közgyűlés átveszi a regionális fejlesztési tanács eddigi munkáját és fejlesztési pályázati pénzek elosztásáról is fog dönteni. A kormányhatározat értelmében a jövőben a megyei önkormányzat feladatkörébe fog tartozni, és a megye alapvető szerepet fog betölteni az egységes fejlesztéspolitika kialakításában, feladata lesz többek között a foglalkoztathatóságot javító és a munkahelyteremtést ösztönző intézkedések területi alapjainak megteremtése, a természeti környezet védelme, a megyei ivóvíz minőség-javítási és szennyvízkezelési programok összehangolása.

Az idegenforgalom fejlesztése érdekében ki kell alakítani, és el kell fogadni a megyei turisztikai koncepciót és programot, fel kell tárni a megye idegenforgalmi értékeit. A civil ügyekben együtt kell működni a szervezetekkel, különösen a fogyasztóvédelmi, az idősek, az ifjúság és a fogyatékosok érdekeit védő, valamint az esélyegyenlőség megteremtését segítő civilszervezetekkel.

Mennyi lesz a létszám?
Azt még nem lehet tudni, hogy a jelenleg mintegy 100 főt foglalkoztató megyei önkormányzati hivatal dolgozói létszáma hogyan alakul januártól. Az intézmények működtetésével foglalkozókat – információink szerint – a megyei kormányhivatal hasonló munkakörbe átveszi.”

Forrás:
Merre mennek a megyék?, Borsod Online, 2011. november 23.