Skip to main content
informatika

250 milliárd dollár értékű a világ hackerpiaca

Szerző: 2011. november 28.No Comments

„Egy amerikai szakember merész vállalkozásba fogott, amikor hónapokkal ezelőtt tanulmányozni kezdte a világ legnagyobb hackeroldalát, a Hackforums.net-et. A célja a hackerek által alkalmazott üzleti modellek megértése volt.

„A Hackforums.net a világ legnagyobb hackerfóruma, ahol negyedmillió hacker fordul meg rendszeresen. A portált 2006-ban alapították és a látogatottsága évente 150 százalékkal nő, ugyanis egyre többen, különösen fiatalok érdeklődnek a hackelés iránt, mivel ez egy kifizetődő üzlet.

A szakember ezután a hackerek által használt üzleti modellekre tért ki. Elmondta, hogy becslések szerint a hackerpiac jelenleg 250 milliárd dollár értékű. Számos olyan programozó van, aki eszközök kifejlesztéséből és eladásából él, ráadásul még támogatást is kínálnak a megoldásokhoz. Amennyiben valakinek problémája van az adott szoftverrel, elég csak kapcsolatba lépnie a fejlesztővel. A második csoportba a bérlők tartoznak. Ők azok, akik különböző programok segítségével megszerzik az ellenőrzést az emberek számítógépei felett, majd felépítenek egy botnet hálózatot. Ezt utána bérbe adják különböző csoportoknak. Egy évvel ezelőtt az iráni hadsereg egy sor ilyen botnetet adott bérbe és az üzleten nagyon sok pénzt keresett. A harmadik csoportba sorolhatók a brókerek, akik a bank- és hitelkártya-adatokkal kereskednek. Az Amex-adatok 8, a Visa-információk 6 dollárba kerülnek, de az Egyesült Államokban egy komplex csomag darabonként mindössze 2 dollárért megvehető. Végül a negyedik csoportba tartoznak azok a hackerek, akik egyes folyószámlákat törnek fel…”

Forrás:
250 milliárd dollár értékű a világ hackerpiaca, Berta Sándor, SG.hu, 2011. november 27.