Skip to main content
gazdaságinformatika

Gartner: a bankokból jöhet az európai IT-apokalipszis

Szerző: 2011. november 29.No Comments

„A pénzügyi szolgáltatók IT-portfolióján keresztül a technológiai iparnak is nehézségekkel kell szembenéznie az eurózóna pénzügyi válsága miatt – jósolják gazdasági elemzők. A Gartner szakértője szerint a bankok máris készülhetnek informatikai programjaik megfaragására.

Ha az euró összeroppanása bekövetkezne, a bankoknak muszáj az IT-kiadásaik egy részét a rendszer átstrukturálására fordítani, frissíteni a szoftvereket, és az adatokat átkonvertálni az új devizákra.

Így nem sok forrásuk maradna, mert – Redshaw szerint – a bankok az IT-büdzsé 80 százalékát az üzletmenet fenntartására fordítják, a maradék 20 százalékot az előírásoknak való megfelelésre és kockázatkezelésre.

Így nagyon kevés pénz maradna arra, hogy az euróról leválva, a szükséges változtatásokat elvégezzék. Ezért a bankok „kreatív leépítésre” kényszerülhetnek. Azaz az IT-rendszer felülvizsgálata után bizonyos szolgáltatásokat fel kell függeszteniük annak érdekében, hogy a felszabaduló pénzt az életbevágó feladatok ellátására fordíthassák.

„Az európai piac volatilitása azt jelenti, hogy a pénzügyi szolgáltatásoknak keményen felül kell vizsgálniuk az üzleti modelljeiket, hogy eldönthessék: ahogy eddig művelték az üzletet, az a vonal vajon fenntartható-e? A bankoknak felül kell vizsgálniuk az IT-portfoliójukat és infrastruktúrájukat, szolgáltatásaikat, s ami nem hoz létre értéket, azzal többet nem szabad foglalkozni” – mondta Redshaw.

A Gartner elemzője szerint a vásárlói elégedettség javítása érdekében bevezetett programokat alighanem meg kell vágni. Az euró bedőlésének egyik következménye az lehet, hogy az ügyfélcentrikus projektek finanszírozási forrásait el fogják rekeszteni. Ugyan a bankoknak továbbra is az ügyfelekre szabott szolgáltatások felé kell tartaniuk, de ezek késedelmet fognak szenvedni vélekedett Redshaw.

A bankok sokkal nagyobb valószínűséggel fektetnek pénzt szoftverekbe, hogy segítsenek nekik a hitelezési döntésekben, mint az ügyfélszolgálatot támogató rendszerekbe, amelyek az ügyfelek kényelmét szolgálnák.

A Gartner elemzője szerint a nagy felújítási projektek is megszenvedik a helyzetet. „A nagy korszerűsítési programokat, amelyek még a recesszió ellenére is folytatódtak, felül fogják vizsgálni, ha az összeomlás bekövetkezne. A bankok nem fognak tétovázni, ha törölni kell e programokat, hiszen sok százmillió eurós veszteségeket kell lenyelniük. Azt fogják ugyanis kérdezni: ez az a dolog, amit tényleg megengedhetünk magunknak?” – tekintett előre a bankárok kabátjába bújva Peter Redshaw.”

Forrás:
Gartner: a bankokból jöhet az európai IT-apokalipszis, Meixner Zoltán, Computerworld, 2011. november 28.