Skip to main content
gazdaság

Nem használják az internetet a KKV-k

Szerző: 2011. december 19.No Comments

„A Budapest Bank szerdán kiadott elemzése szerint egyre több az olyan hazai vásárló, aki vásárlás előtt az interneten tájékozódik a különféle termékekről, szolgáltatásokról. A cég felmérésben arra keresett választ, mennyire terjedt el Magyarországon a webes vásárlás és a bankkártyás online fizetés.

A felmérés alapjául az Ipsos ASI 2011 októberében és novemberében, kisvállalkozások és fogyasztók körében végzett országos kutatása szolgált. A kutatás megállapította, hogy a hazai KKV-k alig 13 százaléka rendelkezik saját webshoppal: annak ellenére is, hogy a megkérdezett fogyasztók döntő többsége vásárolt már online, és az interneten is értékesítő kisvállalkozások fele jelentős forgalomnövekedésről számolt be.

Hatékonyabb működés
A Budapest Bank kutatása szerint az online kereskedelem azok közé a gazdasági területek közé tartozik, amelyek az elhúzódó válság ellenére is fejlődőlépesek. Ezt a GKIeNET vonatkozó adatai is alátámasztják: az interneten kereskedő boltok forgalma 2009-ben megközelítette a 100 milliárd, 2010-ben pedig a 133 milliárd forintot.

A megkérdezett fogyasztók kilencven százaléka rendelt már legalább egyszer valamilyen terméket vagy szolgáltatást az interneten…

A webshopot üzemeltető KKV-k fele arról számolt be, hogy online áruházának elindítását követően nőtt a forgalma, mégpedig átlagosan 26 százalékkal. A vállalkozások egy része jelentős költségcsökkenést ért el; az üzletbérlésen, hirdetési kiadásokon is spóroltak: üzemeltetési költségek átlagosan 24 százalékkal csökkentek.

Nem divat a bankkártya
Az online vásárlást tovább egyszerűsítheti, ha a vásárlók V-POS-rendszereken keresztül, bankkártyával is kifizethetik a megrendelt árukat, szolgáltatásokat. A felmérés szerint a fogyasztók túlnyomó része még nem próbálta ki ezt az eszközt: az online vásárlók alig 43 százaléka fizetett már bankkártyával az interneten. Ennek részben az lehet az oka, hogy csak a webáruházak egyötödénél érhető el ez a megoldás; 71 százalékuknál átutalással, 61 százalékuknál pedig utánvéttel lehet fizetni.”

Forrás:
Nem használják az internetet a KKV-k, Dávid Imre, Computerworld, 2011. december 14.