Skip to main content
informatikaszakirodalom

Az informatika fejlődési irányai

Szerző: 2011. december 20.No Comments

„Növekszik az igény az analitika, a mobil számítástechnika, a felhő és a nyílt forráskódú technológiai megoldások iránt az IBM trendriportja szerint.

Huszonöt iparág több mint négyezer IT-szakembere szerint több olyan iparág képe is átformálódik a közeljövőben, melyben a nagy mennyiségű adatok gyors feldolgozása alapvető szempont.

Az IBM 93 ország szakembereinek megkérdezésével készített év végi trendriportja szerint a jelenleg legszélesebb körben használt technológia az üzleti analitika – az ilyen típusú szoftverek szinte minden, szervezeten belüli üzleti folyamatban jelen vannak. A válaszadók többsége úgy véli, hogy az analitikai megoldások iránti kereslet további növekedése a szoftverfejlesztés dinamikájában is megmutatkozik majd. Erősödni fog továbbá az Apache Hadoophoz és a Linuxhoz hasonló nyílt forráskódú platformok jelentősége is.

A felmérés legfontosabb megállapítása, hogy a válaszadók 87 százaléka szerint a nyílt forráskódú platformok és technológiák kiemelt szerepet játszanak majd az alkalmazásfejlesztésben.

A következő két évben a szervezetek 75 százaléka kötelezi el magát a felhőtechnológia mellett a felmérés szerint, és a megkérdezettek 51 százaléka nyilatkozta, hogy a felhő már most helyet kap vállalatuk mobilstratégiájában.

A közösségi megoldások üzleti alkalmazásában a kulturális különbségek fontos szerepet játszanak. Indiában 57, az Egyesült Államokban 45, Kínában pedig 44 százalékos a közösségi technológiák elfogadottsága. A legelutasítóbb Oroszország – 19 százalékkal.”

Forrás:
A nyílt forráskódú platformoké a jövő, hvg.hu, 2011. december 19.
The 2011 IBM Tech Trends Report, IBM developerWorks, 2011. november 15.