Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Interjú a a Fővárosi Kormányhivatal Ügyfélszolgálati Főosztályának vezetőjével

Szerző: 2011. december 20.No Comments

„Ferdinandy Györgyi április óta vezeti a Fővárosi Kormányhivatal Ügyfélszolgálati Főosztályát, amely alá a négy budapesti kormányablak tartozik. A budapesti ügyfélforgalomról a főosztályvezető elmondta, „összesen 37 ezer ügyfélen vagyunk túl, az ügyek száma azonban ennél magasabb, hiszen egyszerre többet is el tud intézni az állampolgár, így 44 ezer ügyet intéztünk idén.”

A kormányablakok munkatársairól szólva Ferdinandy Györgyi elmondta, rendkívül képzett munkatársakat foglalkoztatnak, akik felsőfokú végzettséggel és középfokú C típusú nyelvvizsgával rendelkeznek. „Az átlagéletkor harminc év alatti, ami azért előnyös, mert ők egy olyan szemléleti kívánalomnak felelnek meg, ami a jó állam alapkoncepciójára épül, vagyis, hogy első az ügyfél és az a legfontosabb, hogy ő elégedetten távozzon a közigazgatás helyszínéről” – tette hozzá a főosztályvezető.

Az intézhető ügyek számáról a Rádió Orient vendége elmondta, ma már 61-féle ügyet intézhetnek el az állampolgárok a kormányablakokban, de ezen kívül, ha bármilyen hatósági ügyben megkeresik őket, nekik kell tudniuk alapos, teljes körű tájékoztatást adniuk. Hozzátette: „előfordul, hogy ez nem azonnal történik, ilyenkor az ügyintéző felhívja az illetékes hatóságot és ezután válaszol az ügyfél kérdésére. Eddig tizenhatezer-hatszáz olyan, a mi hatáskörünkbe tartozó kérdés érkezett hozzánk, amelyre válaszoltunk, s ezen kívül kilencezer olyan kérdésben segítettünk, amely más hatósághoz tartozott.”

A Top ügyek vezetője a budapesti kormányablakoknál is a családi-pótlék igénylés, Ferdinandy Györgyi elmondta, mintegy négyezer-kétszáz kérelem érkezett hozzájuk. Ezt követi holtversenyben az anyasági támogatás igénylése és ügyfélkapu létesítése. „A legnépszerűbbek tehát a családtámogatási kérelmek, de népszerű még az egyszerűsített honosítási eljárás és az egyéni vállalkozói tevékenység bejelentése” – tette hozzá a Rádió Orient házigazdája.

Az e-közigazgatásról a főosztályvezető úgy véli, mindenképpen az elektronikus ügyintézés a jövő útja. Hozzátette: meg kell hagyni mindkét utat, hiszen amíg valaki szeret mindent az interneten elintézni, addig mások jobban bíznak a személyes kapcsolaton alapuló ügyfélszolgálatban. „Minden szakigazgatási szervnek megvan a maga informatikai rendszere, amelyeket ennek előfeltételeként össze kell hangolni. Erre folyik egy komoly fejlesztés európai uniós forrásokból.””

Forrás:
Ferdinandy Györgyi: a jövő útja az e-közigazgatás, OrientPress, 2011. december 19.