Skip to main content
gazdaságinformatika

Magyar ötletportál indul fiatal feltalálóknak

Szerző: 2011. december 20.One Comment

„…Sok kicsi sokra megy
A új találmányok finanszírozásának korábban ismeretlen módszerét Amerikában találták ki: a Kickstarter nevű ötletbörze oldalon akár egy-két dollárral is lehet támogatni egy ötletet. Ha egy kezdeményezés el tudja nyerni felhasználók ezreinek támogatását, a néhány dolláros befektetésekből már komoly tőkére tehet szert – támogatói pedig elsőként vásárolhatják meg a vadonatúj terméket vagy szolgáltatást.

Januártól a magyar feltalálók számára is elérhető lesz hasonló üzleti modell a Kezdheted.hu indulásával. A szolgáltatáson a pénzügyi támogatásra vágyó vállalkozások projektjüket képekkel, videóval illusztrálva mutathatják majd be.

A Kickstarter és a magyar Kezdheted is félúton található a befektetőkeresés és a támogatásgyűjtés között: a kisebb adományok gyakran csak támogatást jelentenek, vásárlási szándék nincs mögöttük. Az ügyes ötletgazda azonban arról is meggyőzheti a projekt lapját végigolvasókat, hogy nekik azonnal szükségük van a termékre. Az amerikai Kickstarter egyik tagja például nemcsak az induláshoz szükséges tőkére tett szert, de tizenötezer vásárlót is verbuvált furcsa, ipodos óraszíjának.

Jó tett helyébe jót is várnak
Az ötletbörzébe beszálló feltalálónak két dolgot kell nagyon pontosan megbecsülnie: egyrészt, hogy mennyi pénzre van szükség a terv megvalósításához, másrészt pedig, hogy mennyi idő alatt akarja azt összegyűjteni. A magyar Kezdheteden legfeljebb kilencvennapos pénzgyűjtő projekteket lehet majd létrehozni, de akár hatvan- vagy harmincnaposra is rövidíthető a kampány hossza. Egy saját rajongótáborral rendelkező kezdő zenekar például már harminc nap alatt is össze tudja kalapozni a rajongóitól egy lemezfelvétel árát – különösen, ha az adakozók meg is kapják a dalokat – egy bonyolultabb, újszerűbb projektnek viszont szüksége lehet a kilencven nap minden órájára. Az eredeti szolgáltatásnál fontos korlátozás, hogy csak a nyertes projektek jutnak pénzhez, ha egy dollár is hiányzik a határidő lejártakor, akkor egy fillért sem kap az ötletgazda.

Megkötések nélkül működik az ötletbörze
A Kezdheted.hu nem köti meg az alkotókat, a rajzfilmtől az ékszertervezésen keresztül a technikai újítások legyártásáig mindenre lehet majd projektet hirdetni az oldal indulását követően. Magyarországon pedig valószínűleg van annyi kézműves, újító ötletekkel rendelkező technológus és fiókokban lapuló félkész terv, amennyi az oldal felfuttatásához szükséges. A biciklistáskákat gyártó Bagaboohoz hasonló új márkák tűnhetnek fel, ha elegen vállalnak pár ezer forintnyi kockázatot.

Ha csak a butarobot-versenyt is szervező Fablab alkotói, a fülbevalóba rejtett divatos pendrive-ot kiötlő Kitchen Budapest köré csoportosuló alkotók és a Wasárnapi Művész Piac kiállítói használják fel a Kezdhetedet arra, hogy a rizikósabb, eszközigényesebb terveiket megvalósítsák, akkor is csodákat lehet várni az oldaltól. Ötven-hatvan rajongó már elég lehet ahhoz, hogy egy darabonként drága ékszerből nagyobb szériát gyártson le a művész, pár száz rajongó elérheti, hogy a kedvenc csapatának új albuma igazi stúdióhangzással rendelkezzen. És ami ezeknél is fontosabb, az egy példányból létező, műanyagból kifaragott prototípusok – mint például a Glif iPhone állvány – tömeggyártásba kerülhetnek…”

Forrás:
Magyar ötletportál indul fiatal feltalálóknak, [origo], 2011. december 19.