Skip to main content
közigazgatás: magyar

Biztonságos működést ígér a megyei intézményeknek az államtitkár

Szerző: 2012. január 2.No Comments

„Hatvanötezer embert érint, hogy január elsejétől a megyei intézmények központi, állami irányítás alá kerülnek.

Január elsejétől az iskolák, közművelődési intézmények, művelődési házak, szociális és gyermekvédelmi intézmények, amelyeket eddig a megyei önkormányzatok működtettek, átkerülnek a megyei kormánymegbízott irányítása alatt működő megyei intézményfenntartó központokhoz. A speciális irányítást igényelő egészségügyi intézményeket a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz tartozó GYEMSZI szervezet fogja működtetni. Azért megyei szinten szervezték a fenntartással kapcsolatos szervezeteket, mert ott van megfelelő ismeretanyag és rálátás, magyarázta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, Szabó Erika a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az átalakítás biztonságot és garanciát jelent az intézményben dolgozók számára, nem lesznek kiszolgáltatva a megyei önkormányzat anyagi körülményeinek, tette hozzá Szabó Erika. A munkavállalók biztosak lehetnek abban, hogy az intézmény nem szűnik meg, a fizetésüket megkapják, és az ellátottak is nyugodtak lehetnek, hogy továbbra is meglesz az ellátásuk, sőt az állam arra törekszik, hogy országosan egységes színvonalat biztosítson.

Az elbocsátásokkal, intézmény-összevonásokkal kapcsolatos híreket az államtitkár ijesztgetésnek nevezte, és hangsúlyozta, nem terveznek olyan radikális lépést, amely annak a közel 65 ezer közalkalmazottnak a munkahelyét érintené, akik ezen a területen dolgoznak. A cél egy biztonságos, átlátható, állam általi irányítási rendszer kiépítése volt.

A kormányhivatalok, kormányablakok létrehozását és eddigi egyéves működését az államtitkár a kormány egyik legsikeresebb projektjének tartja. Tavaly tavasszal egy széttagolt, átláthatatlan, bürokratikus területi közigazgatást örökölt a kormány, 33 szakigazgatási szerv különböző minisztérium alatt működött, és semmilyen összhang, koordináció nem volt a munkájukban, jellemezte a helyzetet Szabó Erika. Idén január elsejétől 14 szakigazgatási szervet a megyei közigazgatási hivatalokhoz kapcsoltak, és létrehozták a fővárosban, valamint a megyékben a kormányhivatalokat. A közigazgatási hivatalokban 1500-an dolgoztak, a kormányhivatalok létrejöttével pedig országosan 23 ezer kormánytisztviselőt foglalkoztatnak, akik összehangolt munkát végeznek, s a kormánymegbízott irányítja a hozzá tartozó szervezeteket. Alaptalannak bizonyult az a legfőbb aggodalom is, hogy a szakigazgatási szervek nem tudják megfelelő szakmailag színvonalon ellátni a feladatokat, de semmilyen fennakadás nem volt a munkaügyi központok, a földhivatalok, az egészségbiztosítási pénztárak működésében.

Az egyablakos ügyintézés kialakítását 2013 végéig tervezik, mondta el Szabó Erika. Országosan mintegy háromszáz helyen alakítanak ki kormányablakot mint ügyfélszolgálati helyszínt. Amikor ezek létrejönnek, megszűnik az összes eddigi ügyfélszolgálat, és mindent egy helyen lehet majd elintézni. A kormány döntése alapján nyolc európai uniós forrás fogja biztosítani a rendszer kiépítését. Diplomás, nyelveket beszélő, akkreditált képzésben résztvevő munkatársakat készítenek fel, akik minden ügyhöz érteni fognak, amelyet a kormányablaknál el lehet intézni.

A napokban kerül nyilvánosságra a járásokkal kapcsolatos munkaanyag is. A tervezet szerint országosan 168 járás, Budapesten pedig 7 járási központ lesz, amelyek a jelenleg több helyre széttagozódott államigazgatási feladatokat végzik majd.”

Forrás:
Biztonságos működést ígér a megyei intézményeknek az államtitkár, Hiradó.hu, 2011. december 29.