Skip to main content
közigazgatás: magyar

Utcán a köztisztviselők: betett a megyéknek a Lex Esztergom

Szerző: 2012. január 9.No Comments

„Az esztergomi intézmények államosításáról szóló jogszabályban módosította a döntéshozás a megyei konszolidációs törvényt. A 17-es paragrafus betett az év végén állás nélkül maradt köztisztviselőknek, akik a jogszabály szerint kéthónapos felmentési idő nélkül kerülnek az utcára.

Állt a bál az elmúlt héten a somogyi vármegyeházán, ahol a vízkereszti megyebál szervezése az idén együtt járt a köztisztviselők utcára kerülésével. A megyei vezetők is dermedten fogadták: a Lex Esztergom egyik paragrafusa miatt több egykori munkavállalójuk rosszul jár. Történetesen azok, akik abban bízhattak, hogy átveszi őket a kormányhivatal, felterjesztette őket a megye átvételre, de a kormányhivatal nem tartott igényt a munkájukra. Somogyban 80-85 köztisztviselő és közalkalmazott bízott abban, hogy átkerül a kormányhivatalhoz, de ez végül csak 34-35-nek sikerült. Tudomásunk szerint huszonegy köztisztviselő és négy közalkalmazott nem kellett a „kormány meghosszabbított kezének”.

Vörös Tamás főjegyző korábban azt nyilatkozta lapunknak: próbálnak segíteni a munka nélkül maradt kollégáikon, hiszen mindenkit felkészületlenül ért – a megyét mint munkáltatót is –, hogy a kormányhivatal nagyságrenddel kevesebb embert vett át. A humánszolgáltatási kollégák lényegében már egy hónapja átkerültek az államosított hálózat Megyei Intézményirányító Központjához (MIK). Információnk szerint, a munkanélküliségtől megvédendő őket, mintegy tíz embernek tett ajánlatot a megye az év utolsó napjaiban. Intézmények szabad álláshelyeire „közvetítették ki” őket, ami beosztásban és fizetésben is megalázó visszalépés a legtöbbeknek, de a semminél több.

Külön érdekes, hogy az alulfinanszírozott megyék brutálisan lesoványított intézményhálózatában milyen jövő vár a megyei mentőcsónak utasaira.
Érdekes kérdés, ki és miből fizeti az elbocsátott megyei alkalmazottak felmentését, végkielégítését? A felmentési dokumentumokat az év utolsó napjaiban írták alá, s még hétfőn is. Az intézményfenntartóból területfejlesztővé avanzsáló, adósságától és vagyonától is szabaduló megye aligha tervezhetett a végkielégítések összegével. Pedig alkalma lett volna rá: a minap sokadszor írta át a költségvetést a közgyűlés. Benne új, a kirúgott dolgozók járandóságaival nehezen összevethető tételekkel: a batéi kastélyeladásból befolyt összeget például „nem hagyták elveszni az állami kalapban”, hanem az ingatlanvagyon árából 29 milliót elkülönítették a megyetévé ez évi működésére, az idén 229 milliós költségvetésű Somogyban.

A többség a végkielégítés mellett döntött
A Somogy Megyei Önkormányzat hivatalától a Somogy Megyei Intézményirányító Központ 51 főt vett át – tájékoztatott a megyei kormányhivatal. A Somogy Megyei Önkormányzat 28 főnek megváltozott feladatellátása okán nem tudott munkahelyet biztosítani. Részükre a Somogy Megyei Kormányhivatal lehetőséget ajánlott arra, hogy az átvett intézményekben közalkalmazotti munkaviszonyban dolgozhassanak tovább. Közülük mindössze hatan éltek a felkínált lehetőséggel, a többség a végkielégítést választotta.”

Forrás:
Utcán a köztisztviselők: betett a megyéknek a Lex Esztergom, Balassa Tamás, sonline.hu, 2012. január