Skip to main content
közigazgatás: magyarművelődés

Kié lesznek az iskolák?

Szerző: 2012. január 9.No Comments

„ Miskolc és Ózd is megtartaná oktatási intézményeit, ha azokat továbbra is finanszírozni tudja.

A nagyobb települések még nem tudják, vállalják-e továbbra is általános és középiskoláik működtetését. Bár az új köznevelési törvényt és önkormányzati törvényt a parlament december végén elfogadta, de a kiegészítő jogszabályok még nem születtek meg, így a helyhatóságok nem tudják, milyen pénzügyi kondíciók mellett és milyen határidőkkel lehetnek intézményeik működtetői.

Az óvodák maradnak
Mindezt Társy József, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának vezetője mondta el lapunknak, aki hozzátette: a megjelent törvényekből azt azonban már tudni lehet, hogy az óvodák fenntartója továbbra is az önkormányzatok lesznek, az általános és középiskoláké viszont az állam. A kétezer főnél nagyobb települések a kormányhivatallal történő szerződés alapján tovább működtethetik ezeket az intézményeket, a nem önkormányzati fenntartású, szakképzést végző intézmények pedig csak akkor kapnak a jövőben állami támogatást, ha szintén szerződést kötnek a kormányhivatallal. Az is biztos, hogy ha valamelyik önkormányzat szeretné tovább működtetni oktatási intézményeit, a pedagógusok bérköltségeit teljes egészében az állam biztosítja. Az azonban csak a most készülő jogszabályokból derül majd ki, hogy ezenkívül pontosan mit kell vállalniuk. A főosztályvezetőtől megtudtuk azt is: a megyében 250 olyan önkormányzat van, mely oktatási intézményt tart fenn, és 300-350 iskolát érinthetnek a változások.

Fontos szerep
A miskolci városvezetés már korábban is azt nyilatkozta különböző fórumokon, hogy ha az oktatási intézmények fenntartása finanszírozható lesz, szeretné megtartani iskoláit. Kiss Gábor, az önkormányzat humán főosztályának vezetése lapunknak elmondta: jelenleg számolásokat végeznek, azért, hogy ha valóban megszületnek a kiegészítő jogszabályok is, akkor a változás ne érje őket váratlanul. Kifejtette: az általános iskolák megtartása azért lenne fontos, mert a gyermeklétszám csökkenése miatt Miskolcon valószínűleg szűkíteni kell a rendszert. Ebben az esetben pedig az önkormányzat jobban figyelembe tudná venni a például a külvárosokban élők érdekeit. Öt gimnáziumához is ragaszkodna Miskolc, mint Kiss Gábor fogalmazott, ezek jó nevű gimnáziumik, a Herman Ottó Gimnázium pedig az országos rangsorban az 5. helyen van. A szakközép- és szakképző iskolák ugyanilyen fontosak, hisz ezek a város gazdasági fejlesztési stratégiájában játszanak majd fontos szerepet, jelezte a főosztályvezető.

Érzelmileg ragaszkodnak
Ózdon is a pontos szabályozást várják, de Béri-Vitkó Ilona, az önkormányzat művelődési osztályának vezetője lapunknak elmondta: érzelmi alapon mindenképpen szeretnék megtartani 8 általános iskolájukat és 2 középiskolájukat. Azt azonban nem tudják, hogy ezt milyen pénzügyi kondíciók mellett tehetik. Arra ugyanis egy felelős városvezetésnek mindenképpen ügyelnie kell, hogy költségvetése tartható legyen, jelezte az osztályvezető, hozzátéve: Ózd szeretné a nem kötelező feladatait is tovább finanszírozni, de még ennek a feltételeit sem ismerik.”

Forrás:
Kié lesznek az iskolák?, Borsod Online, 2012. január 3.