Skip to main content
informatika

Kezdődik a doménforradalom

Szerző: 2012. január 12.No Comments

„Holnap megnyílik a lehetőség a szabadon választható – ráadásul nem csak latin betűs – felsőszintű domének (gTLD) regisztrálására. Az internetes címeket felügyelő ICANN a végződések tavaly elhatározott felszabadítását az internet történetének egyik legjelentősebb változásának tartja, kritikusai szerint azonban az új rendszer megtöbbszörözi a visszaélésekre kínálkozó lehetőséget.

De miről is van szó? Felsőszintű doménnek azokat a végződéseket nevezzük, amelyet az internetes címekben többnyire az utolsó pont után találhatunk. Ilyen például a .com, .org, .gov vagy .museum (bár ide tartoznak, külön kategóriát alkotnak az országkódok, mint a Magyarországnak járó .hu). Ezeknek a végződéseknek a száma ma korlátozott. 1985-ben mindössze hat gTLD létezett, és bár az ICANN – többnyire egy-egy érdekcsoport lobbijának engedve – hosszabb-rövidebb procedúrák után időről időre engedélyezte egy-egy újabb végződés felvételét, ma is csak 22 regisztrálható.

A szervezet által tavaly nyáron elhatározott módosítás felszabadítja a végződéseket, amelyek majdnem olyan szabadon választhatók lesznek – 64 karakter hosszúságig –, mint az ezek alá bejegyzett internetes címek. Holnaptól olyan domének lesznek regisztrálhatók, mint például .budapest, .tablet vagy .dunatv.

Elméletben bármely betűkombináció regisztrálható lesz végződésként, de mivel a regisztrációs díj jó néhány tízezer dollárra – vállalatok esetében akár 185 ezer dollárra – rúghat, elsősorban szervezetek és nem magányszemélyek rohamára számítanak. Egy, a BBC által megkérdezett regisztrátor szerint a teljes procedúra költsége megközelítheti a félmillió dollárt is, a magasra tett belépési küszöb a végződésekkel üzletelő spekulánsok távol tartására is szolgál. Ugyanakkor több nonprofit szervezet jelezte: emiatt nem fogják tudni a csalók elől megszerezni a neveiket, és decemberben az ENSZ, az IMF és további 26 nemzetközi intézmény kérte a hozzájuk tartozó végződések védelmét az ICANN-tól.

A regisztráció a mostani ütemterv szerint az eredeti céldátumhoz képest közel három év késéssel kezdődik meg, az újonnan regisztrált végződések pedig leghamarabb 2012 végén válhatnak elérhetővé az interneten.”

Forrás:
Kezdődik a doménforradalom, Barna József, 2012. január 11.