Skip to main content
távközlés

Itt az ingyenes mobilszolgáltató

Szerző: 2012. január 16.No Comments

„Precedenst teremthet egy francia szolgáltató húzása, amelynek eredményeként meglévő előfizetőik számára ingyenes szolgáltatást biztosítanak, az újonnan csatlakozók pedig rendkívül alacsony áron vehetik igénybe ugyanazt.

A stílusosan Free névre keresztelt cég 2002-ben indult Franciaországban, szélessávú interneteléréssel csábítva az érdeklődőket. Ingyenességről akkor szó sem volt, hiszen havi 30 euróért kaptak a belépők 512 Kbps-os elérést, az ár azonban azóta sem változott, a cég viszont a sávszélességet egészen 28 Mbps-ig bővítette, kiegészítve azt országos WiFi-lefedettséggel, 104 országba irányuló nemzetközi hívásokkal, valamint 182 tévécsatornával.

2009 óta dolgoztak saját mobilhálózatuk kiépítésén, ez jelenleg is zajlik, viszont a napokban hivatalosan is bejelentették a debütálást, amelynek eredményeként az ország sorrendben negyedik hálózata indult el. A három meglévőn (Orange, SFR, Bouygues Telecom) az eredeti kiépítők, valamint mintegy 30 virtuális szolgáltató dolgozik, ők azonban azt állítják, hogy a nagy hármas mind a kicsikről, mind pedig magukról a vásárlókról lehúzzák a bőrt a jelenlegi árakkal, ezen szeretnének most változtatni. Ennek megfelelően 4,8 millió internetes előfizetőjük teljesen ingyen veheti igénybe az új szolgáltatást, amely 60 percnyi kimenő hívást, valamint 60 elküldött SMS-t biztosít a csomag keretein belül, míg az újonnan csatlakozók havi 2 euróért kapják meg ugyanezt (ezen felül minden egyes perc 5 eurocentbe kerül, míg a további SMS-ek elküldése 1 centet kóstál).

Az még nem világos, mennyire lesz életképes a szolgáltató ezen kedvező ajánlatokkal – természetesen a költségekről van itt szó, hiszen az érdeklődés szintjére biztosan nem panaszkodnak majd. A saját hálózat folyamatos bővítésével sikeresek lehetnek (jelenleg az Orange hálózatát veszik igénybe a térképen lévő fehér foltokon belül), és könnyen előfordulhat, hogy más európai országokban is követőkre találnak majd.”

Forrás:
Itt az ingyenes mobilszolgáltató, Gyurkity Péter, SG.hu, 2012. január 14.