Skip to main content
közigazgatás: magyar

Navracsics: óvatosan rajzolja meg a kormány az új járásokat

Szerző: 2012. január 16.No Comments

„…A tárcavezető szerint az idei év „a nagy felkészülés éve lesz”, fel kell készülni a 2013. január 1-jén elindítandó rendszerre. Mint mondta, a kormány tudatában van annak, hogy a területi hovatartozással kapcsolatban a településen élők érzékenyek, így igyekeznek a járások kialakításánál óvatosan eljárni.

A kormany.hu oldalon már elérhető a járási leosztás, a tervezetet a települések képviselő-testületi tagjai és a polgármesterek január 29-ig véleményezhetik – emlékeztetett Navracsics Tibor. A miniszter hozzátette: ha egy település más járáshoz szeretne tartozni, akkor arra is lehetőség van, a döntést a területileg illetékes kormányhivatal és kormánybiztos szakmai véleményére támaszkodva hozzák majd meg.

Országosan 168 járás, Budapesten pedig 7 úgynevezett körzet létrehozását tervezi a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A tervek szerint 12 járást alakítanak ki Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, így Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén megye után Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lesz a legtöbb járás. Navracsics Tibor elmondta: a kormányablakrendszer, amely jelenleg a megyeszékhelyeken és a megyei jogú városokban működik, a jövőben a járási székhelyeken, illetve a nagyobb településeken is elérhető lesz.

A kormány bízik abban, hogy a polgárok érzékelik majd azt a kulturális váltást, amely ma az államigazgatásban és közigazgatásban végbemegy – tette hozzá a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Az államigazgatási szervezet egy évvel elkezdődött átalakításával kapcsolatban a miniszter kiemelte: olyan államigazgatást, valamint területi-állami intézményrendszert kíván létrehozni a kormány, amely lehetőség szerint hatékonyabbá teszi a működést, illetve az állampolgároknak egyszerűbbé és barátságosabbá teszi az ügyintézést. A kormányhivatalok és kormányablakok hálózatának létrehozásával a miniszter szerint sikerült ezt a cél elérni.

A tárcavezető a közszférában megkezdődött elbocsátásokról szólva úgy fogalmazott, hogy ez egyszerre jelenti a „pufferként” létező üres, valamint az állami feladatellátás ésszerűsítése következtében fölöslegessé vált álláshelyek megszüntetését.

A kormányzat nem tartja fölöslegesnek azokat az embereket, akiknek a feladatkörük megszűnésével távozniuk kell a közszférából – hangsúlyozta Navracsics Tibor, hozzátéve, nekik hozta létre a kormány a Karrier Híd Programot, amelynek keretében járulékkedvezményt kapnak azok a vállalkozók, akik a közszférából most elbocsátandó kormány-és köztisztviselők munkaerejére igényt tartanak.

A kettős intézkedéssel, illetve a Karrier Híd bevezetése révén megoldható az állami működés ésszerűsítése, másrészt a felszabaduló munkaerő „átsegíthető” a piaci szférába – vagy legalábbis a piaci szereplők érdekeltté tehetők annak érdekében, hogy itt találjanak munkát – tette hozzá a közigazgatási és igazságügyi miniszter.”

Forrás:
Navracsics: óvatosan rajzolja meg a kormány az új járásokat, HVG.hu/MTI, 2012. január 13.