társadalom

Neelie Kroes kíméletesebb lenne a fájlcserélőkkel

Szerző: 2012. január 22.No Comments

„Az Európai Bizottság helyteleníti a fájlcserélők elleni kemény amerikai fellépést.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális kérdésekben illetékes alelnöke pénteken blogbejegyzésben bírálta az internetes kalózkodás elleni, vitatott amerikai törvénytervezetet, valamint aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a washingtoni kormányzat elérhetetlenné tette a Megaupload.com című népszerű fájlcserélő oldalt.

„Az internet szabályozásának hatékonynak és arányosnak kell lennie, valamint meg kell őriznie a nyitott net előnyeit” – hangsúlyozta Kroes, aki szerint a drákói szigorúságú amerikai törvénytervezet rossz irányba mutat.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) csütörtökön este elérhetetlenné tette a Megaupload.com oldalt, és internetes kalózkodás, illetve szervezett bűnözés miatt hét ember, valamint két vállalat ellen javasolt vádemelést. Az internetes kalózkodás elleni, erősen vitatott amerikai törvénytervezet (Stop Online Piracy Act, SOPA) ügyében Kroes azzal a hasonlattal élt blogbejegyzésében, hogy „a gyorshajtás tilos ugyan, de ettől még nem helyezünk el fekvő rendőröket az autópályán”.

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény alelnökének állásfoglalásával kapcsolatban utóbb Kroes szóvivője, Ryan Heath külön nyilatkozatban is leszögezte: az alelnök, amikor bírálta a SOPA koncepcióját, nem kívánta bátorítani az internetes kalózkodást.”

Forrás:
Neelie Kroes kíméletesebb lenne a fájlcserélőkkel, HVG.hu/MTI, 2012. január 20.