Skip to main content
közigazgatás: magyar

A járások problémái Komárom-Esztergom megyében

Szerző: 2012. január 23.No Comments

„Komárom-Esztergom megyében az esztergomi járás lehet a legnépesebb a várhatóan 2013-tól megvalósuló közigazgatási rendszer szerint.
A január 20-ig a teruletikozig@kim.gov.hu e-mail címen véleményezhető tervezet szerint a jelenlegi 175 kistérség helyét 2013-tól 176 járás veszi át, Komárom-Esztergom megyében a jelenlegi kistérségi központok megtartásával. Kivételt éppen az esztergomi járás jelent, amely többé-kevésbé a jelenlegi dorogi és esztergomi kistérség összeolvasztásából jön létre, Esztergom központtal. Az esztergomi járás a legnépesebb lesz a megyében 95 592 fővel, és összesen 23 településsel: Annavölgy, Bajna, Bajót, Csolnok, Dág, Dorog, Dömös, Epöl, Esztergom, Kesztölc, Lábatlan, Leányvár, Máriahalom, Mogyorósbánya, Nagysáp, Nyergesújfalu, Piliscsév, Pilismarót, Sárisáp, Tát, Tokod, Tokodaltáró, Úny…”

„A dorogi kistérség tizenöt települése 41 ezer lakos érdekeit képviselve egyhangúlag elfogadta, hogy felterjesztési jogukkal élve kérik a közigazgatási és igazságügyi minisztert: a település és kistérsége egy járást alkosson, és Dorogot jelöljék ki járási székhellyé – tájékoztatta a társulás elnöke, Dorog polgármestere csütörtökön az MTI.

„A nyilvánosságra került tervek szerint Dorogot az esztergomi járáshoz csatolnák, annak ellenére, hogy a település és kistérsége évek alatt együttműködő és takarékos gazdálkodással közös intézményrendszert működtet, és mindenben megfelel egy önálló járás követelményeinek” – mondta el Tittmann János (MSZP).

A járás területe a megye határaihoz változtatás nélkül igazodna, Dorogtól a kistérség legtávolabbi települése is 25 kilométeren belül van, a város közlekedési csomópontban fekszik, a településekről Volán-járatokkal átszállás nélkül megközelíthető, van vasútállomása – tette hozzá a polgármester.

A kormányhatározat szerint járási székhely olyan település lehet, ahol már kiépült az államigazgatási infrastruktúra. A városban okmányiroda, földhivatal, 50 ezer embert ellátó egészségügyi szakrendelő, kistérségi illetékességgel bíró rendőrség és számos, térségi feladatot ellátó intézmény működik.

A Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás tizenöt települést fog össze, társulásban lát el több feladatot, közösen tartja fenn a szociális alapellátó szolgálatot és a háziorvosi ügyeletet”

Forrás:
Közel százezer fős lehet az esztergomi járás, Hídlap.hu, 2011. január 11.
Önálló járássá alakulna a dorogi kistérség, Hídlap.hu, 2012. január 20.