közigazgatás: magyar

Nem tudni, mi lesz az elbocsátott köztisztviselőkkel

Szerző: 2012. január 23.No Comments

„Nem tudni, hol tudnak majd elhelyezkedni a frissen elbocsátott köztisztviselők, közalkalmazottak, illetve kormánytisztviselők, pedig a felmondólevelet már megkapták – mondta a Napi Gazdaságnak Agg Géza, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége elnöke. Agg azt sem tartja kizártnak, hogy az elbocsátások előtti egyeztetések elmaradása miatt később munkaügyi bírósághoz fordulnak a szakszervezetek. Az elbocsátási hullám kb. 4300 embert (és ezen felül 2440 be nem töltött státust) érint.

Közben a 2012. október végén lezáruló Karrier Híd programról tartott ugyan a kormány egy tájékoztatót, ám a részletek – finoman szólva – kidolgozatlanok. A hivatalos honlapon mindössze egy t, illetve egy három oldalas tájékoztató található, amelyek szövege ráadásul majdnem teljesen ugyanaz. Annyi tudható, hogy a program keretében a szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető adókedvezmény mértéke a bruttó munkabér 13,5 százaléka lehet.

Kérdés azonban, hogy mennyire lesz ez kecsegtető ajánlat a munkáltatók számára, hiszen a Start Bónusz kártya már most is egyévnyi járulékmentes foglalkoztatást tesz lehetővé a foglalkoztatónak, jelzi a gazdasági napilap.

A Karrier Híd programot egy tavalyi kormányhatározat alapján hozták létre, és a költségvetési szervektől elbocsátottaknak segít az újbóli elhelyezkedésben (Regisztrálni 2012 február végéig lehet.)

Hogyan tovább, közszolgák?
A Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács és a kormány képviselői keddi közös ülésén az érdekképviseletek azt javasolták, hogy vizsgálják meg, hogy kiterjeszthetők-e a 2011 végéig érvényben lévő, öregségi nyugdíj előtti nyugállománnyal kapcsolatos szabályok erre a körre. Főleg, hogy az elbocsátottak többsége 50 év feletti munkavállaló, derül ki a cikkből.

Az is felmerült, hogy a 2013-ban létrejövő járásokban kapjon állást az elbocsátottak egy része, a többiekre pedig terjesszék ki a 2011 végén kifutott Prémium évek programot. A programba azok léphetnek be, akik 25 év közszférában eltöltött munkaviszonnyal rendelkeznek, illetve a nyugdíjkorhoz közel állnak. A különleges foglalkoztatási állományba pedig azok kerülhetnek, akiknek legalább 10 éves a közszolgálati jogviszonyuk, és azt a munkáltató működésével vagy a munkakör megszűnésével összefüggő ok miatt kívánják felmentéssel megszüntetni.”

Forrás:
Nem tudni, mi lesz az elbocsátott köztisztviselőkkel, HVG.hu, 2012. január 20.