gazdaságtávközlés

Vizsgálhatja az EU a magyar frekvenciatendert

Szerző: 2012. január 25.No Comments

„Magyarország szembemegy az uniós törekvésekkel azáltal, hogy az állam visszatér a távközlési piacra, s emiatt akár uniós vizsgálatra is számíthat – írja a The New York Times, amely hosszú cikkben foglalkozik a negyedik hazai mobilszolgáltató piacra lépésének várható hatásaival.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) január 31-én hirdeti ki a 900 megahertzes frekvenciasávra kiírt árverési eljárás nyertesét, mivel azonban az egyetlen versenyben maradt pályázó a Magyar Posta Zrt.–Magyar Villamosművek Zrt.–MFB Invest Zrt. alkotta konzorcium, biztosra vehető, hogy állami cég lesz a negyedik mobilszolgáltató.

Az állam visszatérése a távközlési szektorba egyértelműen a kormányzat nem ortodox megoldásai közé tartozik, hiszen az országok többségében ellentétes törekvés a jellemző – idézi Kresimir Alice-t, az IDC piackutató régiós elemzőjét a lap. A nem ortodox megoldást azonban – ahogy általában az ilyeneket – az Európai Unió is árgus szemekkel figyeli. Neelie Kroes , az Európai Bizottság médiaügyekben illetékes alelnöke, aki már korábban jelezte a médiapluralizmus és -szabadság magyarországi helyzetével kapcsolatos aggodalmait, most elmondta: megvizsgálják, hogy az NMHH független szabályozóként működött-e a frekvenciatender során.”

Szerkesztői megjegyzés:
1. Felettébb tendenciózus a Világgazdaság válogatása az eredeti cikkből. Abban tudniillik megtalálhatók azok az érvek is, amelyek alátámasztják egy új, állami, távközlési szolgáltató megjelenését.
2. Azon siránkozni, hogy magyar állami vállalat jelenik meg a piacon, az arcátlanság minősített esete. A Deutsche Telekom (Magyar Telekom) esetében a német állam tulajdonrésze 32 százalék, a Telenor esetében a norvég állam tulajdonrésze 53 százalék.
3. Semmi jel nem mutat arra, hogy a magyar állam térne vissza a távközlési piacra. Ez akkor lenne igaz, ha egy állami hatóság szolgáltatna, és nem egy vállalat. Az már az uniós szabályozás keretében egy legitim kérdés, hogy a magyar szabályozó hatóság vajon pártatlanul járt-e el. Majd eldönti egy vizsgálat, ha lesz. De ez egy egészen más kérdés, amely nem a tulajdon formájával kapcsolatos, hanem a szabályozás pártatlanságával.

Forrás:
Vizsgálhatja az EU a magyar frekvenciatendert, Világgazdaság, 2012. január 24.
Hungary Moving Back Into Telecommunications Sector, Kevin J. O’Brien, New York Times, 2012. január 22.