Skip to main content
gazdaságközigazgatási informatika

Finnország ingyen elérhetővé teszi topográfiai adatait

Szerző: 2012. január 26.No Comments

2012. május elsejétől szabadon és ingyenesen lesznek elérhetők a finn Földmérési Intézet (National Land Survey of Finland – Maanmittauslaitos) térképészeti adatai a nagyközönség és a vállalatok számára. Ezzel a szervezet teljesíti a kormányprogramban megszabott célokat, amelyek értelmében a finn kormányzat a nyilvános adatbankokat mindenki számára megnyitja. Ez a lépés egyben lehetővé teszi, hogy a finn Földmérési Intézet elérje az egyik legalapvetőbb stratégiai célját, a térképészeti adatok lehető legszélesebb körű használatát. Az elmúlt évtizedekben sok százmillió eurót fordítottak a digitális adatbankra. Úgy gondolják, hogy azzal, hogy az adatokat elérhetővé teszik, a társadalom számára ezen befektetések lehető legnagyobb gazdasági hozadékát biztosítják.

Számításaik szerint az utakról, címekről, megművelhető területekről és vízi utakról szóló információ érdekes lesz az állampolgárok és vállalakozások számára. Továbbá a digitális alaptérképek, topográfiai térképek, légifényképek és ortofotók is nagy keresletnek fognak örvendeni.

A térképi szolgáltatások minősége
Az Interneten szabadon elérhető térképi szolgáltatásokat a nagyközönség ismeri és használja. A használók zöme azonban nem járatos a térképészetben, ezért nem biztos, hogy tudatában vannak annak, hogy ezeknek a térképeknek a minősége kívánnivalót hagy maga után, különösen a helymeghatározás pontossága, az információ naprakészsége és a tartalom tekintetében. Kockázatos, hogy ha más információval összekapcsolva különböző térinformatikai adatrendszerek alapjául szolgálnak.

A legpontosabb topográfiai információ
A finn Földmérési Intézet azt reméli, hogy 2012. május elseje után a topográfiai adatbázisa fog alapul szolgálni minden térinformatikai rendszerben és az ezekből származó további rendszerekben. A topográfiai adatbázis rendelkezik a legkiterjedtebb, legnaprakészebb és legpontosabb térképészeti adatokkal Finnországról, valamint kivételesen jól dokumentált is.

Az adatok elérhetővé tétele új, innovatív elképzeléseken alapuló üzleti lehetőségeket teremt, különösen a kis- és közepes vállalkozások között. Továbbá előnyös lesz az oktatás és a tudományos kutatás számára is.

Az adatok pontossága a topográfiai adatbázisban megfelel 1:5000-10000-nek.
Az adatokhoz való hozzáférésért csak akkor kell fizetni, ha nem a fájletöltési szolgáltatást használva kívánnak az adatokhoz hozzájutni. Továbbra is fizetni kell majd a földhivatali információért és a nyomtatott térképekért.
A 2011-es év kezdete óta nem kell fizetni a Helynevek Nyilvántartásának használatáért és az 1:1000000 és 1:4500000 arányú általános térképekért. A helyi önkormányzatokat bemutató térkép a 2011. év ősze óta érhető el szabadon.

Forrás:
Topographic data will be made available to all, Jarmo Ratia, Maanmittauslaitos, 2012. január 20.
List of the NLS Finland digital data products to be opened