közigazgatás: magyar

A járások a Jó Államot viszik közelebb az állampolgárokhoz

Szerző: 2012. február 3.No Comments

„A járási rendszer kialakításával az állam közelebb kerül az állampolgárokhoz – fogalmazott Csonka Ernő területi közigazgatásért és választásokért felelős helyettes államtitkár pénteken, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei polgármesteri fórumon, ahol a járási közigazgatási rendszer kialakításával kapcsolatos feladatokról tartott előadást.

Csonka Ernő kifejtette, a járási rendszer a területi közigazgatási rendszer átalakításának integráns és fontos része. A 2010-ben rendkívül széttagolt területi közigazgatás a Közigazgatási Hivatalok, majd a Kormányhivatalok felállításával a hatékonyság, az egységesség és költséghatékonyság felé indult el – mutatott rá. A Kormányablak hálózat a Jó Államot jeleníti meg, és több mint háromszáz helyszínen lesz képes az állampolgárokat kiszolgálni. Az átalakítás lényege, hogy az állam közelebb kerüljön az állampolgárokhoz – hangsúlyozta, hozzátéve: ezt szolgálja majd a járási rendszer létrehozása is.

A helyettes államtitkár elmondta, tévhit az, hogy a járások a kistérségek szerepét vennék át, hiszen illetékességi területükben és funkciójukban is eltérnek egymástól. A járás feladata az eddig a települési jegyzőkhöz telepített állami feladatok ellátása lesz – tette egyértelművé.

A járások kialakításának fontos lépése volt a vasárnap lezárult társadalmi egyeztetés, amelyre 757 észrevétel érkezett, melyek feldolgozása után kerülhet a kormány elé a tervezet. Csonka Ernő kiemelte, a kormány deklarált alapelve, hogy az állampolgároktól nem kerülhet távolabb az ügyintézés helyszíne, és a kistelepülések sem kerülhetnek hátrányba a rendszer kialakításával. A járási rendszer kialakításának folyamata 2013. január 1-én zárulhat le – tette hozzá.

Bekényi József, a Belügyminisztérium Önkormányzati Feladatok Főosztályának főosztályvezetője az új önkormányzati törvényt mutatta be a fórum résztvevőinek. Kiemelte, hogy a rendszer átalakítására elsősorban azért volt szükség, mivel korábban a közfeladatok elosztása az állam és az önkormányzatok között nem volt tisztázott. A Kormányhivatalok kialakításával és az önkormányzati szektor reformjával most sikerült koherens, jól finanszírozható rendszert alkotni – mutatott rá.

Háttér
A megyei polgármesteri fórumot évente a Területi Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) szervezi, melynek keretében az önkormányzatok képviselői, polgármesterei aktuális önkormányzatokat érintő kérdéseket vitatnak meg. A mostani fórum a járási rendszer kialakításához kapcsolódó több hónapos konzultáció-sorozat egyik állomása is egyben.”

Forrás:
A járások a Jó Államot viszik közelebb az állampolgárokhoz, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2012. február 3.