Skip to main content
közigazgatás: magyar

Az állam az üzleti élet egyik legfőbb segítője

Szerző: 2012. február 4.No Comments

„Ahhoz, hogy Magyarország ismét emelkedő pályára álljon, újra kellett írni az ország struktúráját. Ma már a legfőbb feladat a stabilizáció és a konszolidáció megteremtése – hangsúlyozta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter szombaton, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskolán tartott előadásában.

Navracsics Tibor emlékeztetett: eddig, ha üzletről volt szó az állam „rosszként” jelent meg, és egyszerűen meg kellett szokni. Ma is sokan mondják, hogy az államnak el kéne tűnnie a gazdasági életből – fogalmazott a miniszter, majd hozzátette: a kormánynak az a célja, hogy az államot az üzleti élet legfontosabb szövetségesévé, segítőjévé tegye.

Egy politikai közösség intézményrendszere úgy tud hatékonyan működni, ha a hatalmi ágak elválasztása érvényesül, de ugyanakkor ezek szövetségesként is segítik egymást – mutatott rá a miniszter. Felidézte: Wekerle Sándor életművéből is egyértelműen kiderül, hogy az üzlet, felelős költségvetési politika, politikai döntéshozatal és irányítás, közigazgatás nem egymással szemben álló dolgok.

A miniszter úgy fogalmazott: sem a hatalmi ágak, sem a politikai gondolatok nem zárhatóak „karanténba”. Egy ember nem lehet csak a pénzügypolitika, vagy a döntéshozás rabja, hiszen ezek szinergiájának megteremtése, a tanulságok megosztása a leghasznosabb.

A magyar állam akkor végzi jól a dolgát – folytatta a miniszter-, ha azt a közjó érdekében teszi, valamint ha megteremti a gazdaság számára a fejlődés alapját, a stabilitást. Emellett minden társadalom közjójának az alapját két elv, a verseny és a szolidaritás harmóniája kell, hogy képezze.

A közjóval kapcsolatban Navracsics Tibor azt mondta, hogy az állam annyival több, az éppen győztes párt „zsákmányánál”, hogy az államnak van egy erkölcsileg is magasabb rendű célja: az államnak az egész nemzet, a közjó érdekében kell cselekednie. A kormányzati politikának mindenkor a nemzet célját kell szolgálnia – tette hozzá a miniszter.

A stabilitás megteremtése a legfontosabb az állami feladat- húzta alá a miniszter -, hiszen a gazdaság vergődik stabilitás nélkül, kiszámíthatatlanná válik. Ehhez szükség van egy erős államra, amely
betartatja azokat a szabályokat, amelyekre szükség van egy erős piacgazdaság megteremtéséhez – nyomatékosította Navracsics Tibor.

A verseny és szolidaritás kapcsán a miniszter kiemelte: a versengés soha nem válhat leszámolássá, hiszen mögötte ott kell lennie a szolidaritásnak. Minden kormányzati politika csak akkor lehet hatékony, ha versenyelvű, de a szolidaritással teremti meg a verseny stabilitását.

Navracsics Tibor felhívta a figyelmet, hogy mindezen célok elérése, valamint az eddigi átalakítások is meghaladhatják a magyar nemzet erejét, ezért kiemelten fontos, hogy az Európai Unióval szoros partnerségben kell ezeket a feladatokat elvégezni, hiszen csak Európával együtt lehetünk erősek. Azok a viták, amelyek az EU-ban is zajlanak, azt mutatják, hogy európai szinten is új utakat kell keresni – fogalmazott a miniszter.

A Magyary-programról, a közigazgatás átalakításáról Navracsics Tibor elmondta: az állam egyre egyszerűbbé és hatékonyabbá válik az állampolgárok számára. Az államigazgatási szervezetrendszer felére
csökkent, hiszen 649 szervezetből, 318 lett. Megyei szinten létrejöttek a kormányhivatalok, ezáltal egy összehangolt államigazgatás is kialakult. A kormányablakokban pedig ma már több mint 60 ügytípust intézhetnek el az állampolgárok, egy helyen. Hozzátartozik az egyszerűsítéshez az is, hogy az elmúlt időszakban 1140 országgyűlési határozatot, valamint 3000 kormányhatározatot helyeztek hatályon kívül – tájékoztatott Navracsics Tibor.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel kapcsolatban a miniszterelnök-helyettes kiemelte a közszolgálati életpálya integritásának megteremtését, ami többek között azt jelenti, hogy „az államot szolgáló hivatásokat nem szabad egymástól kasztszerűen elválasztani”. Tehát – folytatta -, kell egy közös tudásalapot is létrehozni, így az államot szolgálók életük későbbi szakaszában átléphetnek egy másik foglalkozásba – tette hozzá Navracsics Tibor.

A kormányfő helyettese aláhúzta: a járási rendszerek kialakításával államigazgatási egységek jönnek létre, nem önkormányzati egységek, az önkormányzatok megmaradnak az ország minden településén. A rendszer kialakítása megmozgatta a közvéleményt, hiszen több mint 750 észrevétel érkezett a járási határokkal kapcsolatban – tájékoztatott Navracsics Tibor, majd nyomatékosította: konszenzusos megoldásra törekednek.”

Forrás:
Az állam az üzleti élet egyik legfőbb segítője, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2012. február 4.