Skip to main content
informatikatársadalom

Az interneten tovább repül a Malév

Szerző: 2012. február 5.No Comments

„Kilenc éve repül az interneten a valódi, immár megszűnt légitársaság létező járatain, az aktuális meteorológiai viszonyoknak megfelelő körülmények között a virtuális Malév mintegy száz pilótája a Microsoft Flight Simulator nevű szoftvere segítségével – mondta az [origo]-nak Petrovszki Gábor, az interneten életre keltett légitársaság elnöke.

A számítógépen való repülést biztosító szimulátor mellett a Malév Hungarian Airlines Virtual (Malév VA) életre keltéséhez egy magyar fejlesztésű légiforgalmi irányítószoftverre is szükség van. A EuroScope nevű programot ugyancsak emberek kezelik, akik a PC-hez csatolt mikrofonon keresztül adják ki az utasításokat a való életben előírt szabályok szerint a kibertérben repülő pilótáknak.

Néha valódi Malév-pilóták is repültek velük
Petrovszki elmondta, hogy a virtuális légitársaság járatain időnként a Malév pilótái is felbukkantak, bár sokkal többen voltak azok, akik a szimulátoros előéletet követően végül tényleg pilótává váltak. A Malév VA tisztségviselőjének tapasztalatai szerint egy valódi gépen repülő pilótának már nem nyújt akkora élményt a szimulátorozás, mint egy olyan embernek, aki korábban csak számítógépen vezetett repülőt, de a platform kiválóan alkalmas például a rádióforgalmazás módjának megtanulásához.

A légitársaság virtuális reprodukciójához a szimulátorszoftverek mellett a tavaly óta Liszt Ferenc néven ismert Ferihegyi repülőtér, illetve az ismertebb fővárosi épületek modelljeit kellett elkészíteni. Ez utóbbit a szitárművészként ismert, de szimulátorok iránt érdeklődő Kozma András készítette el, de számos lelkes szimulátorrajongók munkája áll a Malév virtuális légi flottája mögött is.

Vasárnap búcsúznak a valódi Malévtól
A Malév Virtual tagjai vasárnap délután úgy fognak elbúcsúzni a nemzeti légitársaságtól, hogy flottájuk gépeivel elrepülnek az írországi Shannonba, ahová a Malév lízingelt repülőgépeit is visszaszállítják a napokban. Petrovszki Gábor az [origo]-nak elmondta, hogy a Malév VA légitársaság végig a Malév engedélyével, sőt a légitársaság munkatársainak szakmai segítségével működött, és nincs tudomásuk arról, hogy a világon másutt működne hasonló, a valóságban már nem létező cég az interneten.

A légitársaság emlékének megőrzése miatt nem tervezik, hogy leállítsák a virtuális Malévet: egyelőre a téli menetrend szerint repülnek, de mivel már birtokukban van a tervezett nyári menetrend, annak paramétereire is át fognak tudni állni. Ha azonos néven nem indul új magyar légitársaság, a jelenlegi adatok ismételt felhasználásával fognak repülni a jövőben – az oldtimer kategóriába átsorolt gépekkel.”

Forrás:
Az interneten tovább repül a Malév, [origo], 2012. február 4.