Skip to main content
közigazgatás: magyar

Újabb feladatok az államnak

Szerző: 2012. február 4.No Comments

„Hamarosan számos jogszabályi változás lép életbe, amely minden települést, önkormányzatot érint. Megyénk 3. sz. választókerületének 17 polgármesterét kerekasztal egyeztetésre hívta hétfőn Paszab községbe dr. Karakó László országgyűlési képviselő, hogy tájékoztatást adjon ezekről a várható változásokról.

Javaslatok a járásokról
– A paszabi egyeztetésen szóba kerültek a járások kialakításával kapcsolatos önkormányzati vélemények, amelyeket a képviselő-testületek továbbküldtek az illetékesekhez. Felvetődött például, hogy legyen ibrányi járás is is, hiszen a városban minden adott ahhoz, hogy járási székhely lehessen. Volt olyan javaslat, hogy Tiszavasvári helyett Tiszalök legyen a járási székhely, hiszen régebben is betöltötte ezt a tisztséget, s a környező településekről könnyebben megközelíthető, mint Tiszavasvári. Természetesen ahol eddig okmányirodák működtek, azok a továbbiakban is működni fognak egyablakos ügyintézéssé fejlesztve azokat.

Szabadon társulhatnak
– A kerekasztal egyeztetésen szó volt arról is, hogy 2 ezer létszám feletti településeken önálló polgármesteri hivatalokban folytatódik majdhelyben az önkormányzati feladatok intézése. A 2 ezer lélekszám alatti települések szabadon társulhatnak, hogy elérjék a szükséges létszámot. Esetükben lesz polgármester, megmarad a képviselőtestület is, de majd csak egy helyen működik önállóan hivatal. Ezek a kistelepülések a szabad társulás során nem léphetik át a megyehatárt, ugyanakkor nem szükséges a mellettük lévő településsel társulniuk.

Óvják az értékeket
A tervezett változtatások nagymértékben érintik majd Paszabot is.
– A paszabi önkormányzat számára az jó hír, hogy az iskola működtetését átveszi az állam, hiszen nagyon sok kiadással kellett számolnunk a közoktatás terén, így ez a megoldás nekünk segítség lesz – mondta Tajthy Péter, Paszab polgármestere. – Sokkal nagyobb felkészülést jelent a csatlakozás kérdése, hiszen mivel 2000 fő alatti község vagyunk, csatlakoznunk kell valakihez. Ezt természetesen úgy szeretnénk megoldani, hogy a lakosság semmit ne vegyen észre. Nálunk is működni fog a polgármesteri hivatal, de már nem lesz önálló gazdálkodású, s a dolgozói létszám is csökkenni fog. Arra törekszünk, hogy maradjon meg a községben minden intézmény, még akkor is, ha nem lesz önálló, ha más lesz a működtető. Számunkra ilyen érték az óvoda, az iskola, a tájház – tette hozzá a település vezetője.

– Egyelőre nem tisztázottak az átadás-átvétel feltételei. Nem tudni, pontosan „mit visz” az állam, hogyan hat majd mindez a bevételek alakulására. Bár az önkormányzatoknak elméletileg lehetősége van visszaszerződni, ezt nem javasolták a kistelepüléseknek a minisztérium illetékesei. Több Tiszavasvári és Ibrány térségében található település jelezte más irányú szándékát a járások kialakítására vonatkozó kormányzati elképzelésekkel szemben. Ibrány polgármestereként arra számítok, hogy a járási rendszer kialakításával a jelenlegi appartátus száma csökkenni fog, ugyanakkor bízom benne, hogy a mert jelentős számú feladattal együtt számos megfelelő képzettséggel rendelkező, rátermett szakember is a járáshoz kerül. A településvezetőknek több ideje jut ezentúl a helyi feladatok megoldására. Én annak idején dolgoztam már járási irányítás alatt tanácselnökként. Nem volt ez ördögtől való akkor sem, és most sem az, csak fel kell készülni rá… – fogalmazott Berencsi Béla.

Miért pont Tiszavasvári?
– Örömmel értesültünk róla, hogy a törvénytervezet szerint városunkban kapna otthont az új államigazgatási központ, a járás. Egy évtizedek óta kialakult rendszer legitimizálására kerülne ezzel sor, mivel 20 éve választókerületi központként, a kistérségi társulás székhelyeként, az egészségügyi szakellátás, szociális alap- és szakellátások tekintetében is, valamint számtalan államigazgatási feladat kistérségi vagy több településre kiterjedő hatáskör gyakorlójaként (pl.: telepengedélyezés, működési engedély, panasz ügyek, gyámhivatali eljárások, okmányirodai feladatellátás, kiemelt építésügyi hatósági feladatok) olyan speciális feladatellátásban veszünk részt – árulta el megkeresésünkre dr. Fülöp Erik, Tiszavasvári polgármestere, majd így folytatta: a kialakult rendszer mellett a Tiszavasvári járásközponttá minősítése mellett szól az is, hogy a körzet legnagyobb lélekszámú települése, itt található a megyei munkaügyi központ kirendeltsége, a rendőrkapitányság székhelye, valamint a köztestületi tűzoltóság, több településre kiterjedő feladattal.

Oktatási szempontból is Tiszavasvári a térség ifjúsági központja, gimnáziumával, szakközép- és szakiskolájával, akkreditált nyelvvizsga helyével, illetve a térség egyetlen bölcsődéjével. Több önkormányzati épületben is otthonra találhat az új járási hivatal, amennyiben a tervekből valóság lesz.”

Forrás:
Újabb feladatok az államnak, Szabolcs Online, 2012. január 31.