Skip to main content
politikai informatika

Üresen kong Citzalia

Szerző: 2012. február 4.No Comments

„Hamarosan indul az EU közösségi projektje, amelynek segítségével a polgárok betekintést nyerhetnek az Európa Parlament életébe.
Citzalia néven, valószínűleg a jövő hónapban indul el az EU új közösségi projektje, melynek célja, hogy megismertesse az Európa Parlament munkáját és képviselőit a unió polgáraival. Habár a tavaly óta készülő szolgáltatás még hivatalosan nem indult el a honlap már elérhető és regisztrálni is lehet. A Citzalia egy virtuális Európa Parlament, amelyet szabadon bejárhatnak a felhasználók, betekintve a képviselők munkájába, virtuális újságot írhatnak, megvitathatják az uniós ügyeket, vagy éppen saját indítványokat dolgozhatnak ki és nyújthatnak be. A virtuális tevékenység mellett a fejlesztők ígérete szerint a felhasználóknak lehetősége lesz valódi parlamenti képviselőkkel is találkozni és kapcsolatot teremteni a hálózaton keresztül.

Megjelenésében a Citzalia leginkább a Facebook egyik virtuális játékához hasonlít, izometrikus 3D megjelenéssel, a felhasználó saját igényeihez szabható választható avatarral. A közeg az Európa Parlament épülete, ahol szinte mindenhová szabad bejárása van a polgároknak, illetve bizonyos helyeket, mint a sajtószoba vagy a fordítók irodája csak egyes képességek elsajátítása után kereshetnek fel. Eszerint a Citzalia nem különbözik az egyéb közösségi hálózatokban megtalálható játékoktól, folyamatos részvételt igényel, amellyel a karakter fejleszthető. Ha a megrendelő és a programozók elképzelései valóra válnak, akkor a virtuális világ az európai demokrácia gyakorlásának új színtere lehet…Nem ez az első kísérlet az EU-ban a polgárok és képviselők kapcsolatának javítására a virtuális térben, négy évvel ezelőtt már elindult a Myparl.eu nevű oldal fejlesztése, ami a képviselők virtuális kapcsolattartását segítette volna elő, ám a fejlesztést alig 5 hónappal a bejelentés után leállították.”

Lássuk mit mond a hivatalos szöveg:

„A Citzalia az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatóságának megbízásából jött létre, a ESN (European Service Network)-nek egy virtuális, 3D-s interaktív oldal létrehozására irányuló javaslata eredményeként.

A Parlament célja olyan javaslatok társfinanszírozása volt, melyek “egy olyan innovatív honlap kifejlesztésére és közzétételére irányulnak, mely kreatív módszereket használatával kelt érdeklődést és tudatosítja az Európai Parlament szerepét”.

Az ESN-nek egy virtuális Parlament létrehozását célzó javaslatára az új 3D-s társadalmi platform megalkotásának innovatív ötlete miatt esett a választás. A Citizalia költségvetése 275.000 €. Ennek az összegnek 75%-át a Parlament biztosítja támogatás formájában. Ilyen támogatások egyes nem kereskedelmi jellegű projektek finanszírozására igényelhetők. Az összeg fennmaradó 25%-a magától az ESN-től származik, mely a projektben való hitünket és az aziránt való elkötelezettségünket bizonyítja.

Az ESN ügyvezető igazgatója, Koenraad Tommissen, támogatta a támogatás iránti kérelmet, annak ellenére, hogy az nem jelent kereskedelmi nyereséget a cég számára. “Én egyszerűen csak segíteni szeretnék annak a lehetővé tételében, hogy az emberek egy, az ESN által kifejlesztett eszköz segítségével kommunikálhassanak az Európai Parlamenttel kapcsolatban” mondta.

A Parlament társfinanszírozási támogatási feltételei szerint a Citzaliának tárgyilagos, pontos és aktuális tájékoztatást kell majd nyújtania a tevékenységéről. Ugyancsak a Citzalia feladatai közé tartozik majd:

  • A polgárok felvilágosítása és tájékoztatása az Európai Parlament szerepéről, mint demokratikus úton megválasztott európai intézmény, valamint annak döbtéshozatali eljárásairól
  • A Parlament által hozott döntéseknek az európai polgárok mindennapi életére gyakorolt hatásának kihangsúlyozása
  • A Web 2.0 technológia használata az egyazon országban élő, vagy különböző tagországokban tartózkodó polgárok közötti kommunikáció elősegítésének érdekében. Egy olyan platform létrehozatala, mely lehetővé tenné a Parlamentben már megvitatott vagy megvitatásra váró kérdésekről való eszmecserét.
  • Szabad és nyílt, politikailag elfogulatlan és pártatlan vita szorgalmazása, az alapvető etikai normák viták közbeni tiszteletben tartásának biztosítása mellett.

Citzalia segítségünkre lesz mindezen célok elérésében. Ezek mind szükséges elemei egy szabad és nyílt hálózati fórumnak. Egyazonáltal, az oldal oktatási eszközként is szolgál, mely hasznos lehet tanárok és újságírói oktatási intézmények számára.

Michael Fallise, a Citzalia vezető fejlesztő-elemzője szerint a projekt ötlete az első szociális hálózati platformok egyikének a 2000-es évek elején való kifejlesztésének tapasztalatából született. Ehhez hozzájárult egyik kollégájával, Erwan Martinnal való beszélgetése is egy cigarettaszünet alkalmával.

“Mivel felhasználói felületekre szakosodtam és magam is terveztem már néhány videójátékot, mindig szerettem volna kifejleszteni egy új módot az internetes oldalakon való navigációra” mondja Michael. “Egy, a klasszikus, navigációs linkeket tartalmazó weboldaltól eltérőt. Szerettem volna valami vizuálisabbat, akárcsak a cyberpunk novellákban. Az Európai Parlament pályázati felhívása lehetőséget nyújtott ennek az ötletnek a megvalósítására.

Elmondása szerint a virtuális 3D fogalmat eszköznek tekinti az egyedülálló módon való információkereséshez. “Feltéve, hogy a virtuális Parlament épülete egy honlap, az épület minden helyisége egy oldal; minden ajtó egy kapcsolódási pont ezek között a szobák illetve oldalak között. Minden szoba tartalmaz információt vagy valamilyen alkalmazást, tárgyak vagy bútorok formájában.

Ebből a kezdeti koncepcióból kiindulva fejleszti ki az ESN 15 tagú csapata a Citzaliát, melyet egy vidám helynek szán az EU 27 tagállamának polgárai közötti hálózat és az interkulturális párbeszéd kialakítására.”

Szerkesztői megjegyzés:
Nehéz civilizált szavakat találni erre a pénzpocsékolásra…
Forrás:
Üresen kong Citzalia, Kiss Gábor, IT Business, 2012. február 3.
A kezdetek…, citzalia blog, 2010. szeptember 14.