médiaművelődés

MIDEM 2012 – A jogvédőknek is üzent az EU képviselője

Szerző: 2012. február 6.No Comments

„A MIDEM zenei konferencián és kiállításon felszólalt az illetékes EU-biztos munkatársa, aki kitért az EU várható jövőbeli terveire, egyúttal bírálta a szerzői jogvédő társaságokat is.

Kerstin Jorna, Michel Barnier belső piacokért felelős európai uniós biztos helyettes kabinetfőnöke beszédében kiemelte, hogy a szerzői jogvédő társaságoknak a kalózkodás elleni küzdelem helyett több energiát kellene a licencmegállapodások kötésére fordítaniuk. A politikus megjegyzése szerint a szerzői jogsértőket üldöző ügyvédeknek nincs elég idejük az új szolgáltatókkal folytatott licenctárgyalások gyors lezárására.

A rendezvényen Jorna bejelentette, hogy szeptemberre teljesen megújul az EU szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogokra vonatkozó irányelve (IPRED), ugyanakkor arról még nem született döntés, hogy a dokumentumba bekerülnek-e büntetőjogi szankciók. Valószínűnek tűnik, hogy nem, ugyanis Jorna szerint a cél a szolgáltatókkal és a pénzügyi cégekkel való együttműködés, ráadásul az Európai Parlament az IPRED első változatának elfogadásakor is a büntetőjogi szankciók ellen szavazott.

Egy újabb irányelvet is ki akarnak dolgozni, ami megteremtheti az európai szerzői jogvédő társaságok európai munkájának keretfeltételeit, így minden ilyen szervezet egyenlő feltételek mellett végezhetné a tevékenységét. Az új irányelvben világosan szabályoznák a digitális licencek határokon átnyúló piacát. Elképzelhető, hogy az Európai Bizottság úgy dönt, hogy ki kell alakítani egy európai licencadatbázist. Jelenleg már két ilyen projekt van, a Harmonia, illetve az ICE nevű adatbázisokat két egymással konkuráló szerzői jogvédő csoport hozta létre.”

Forrás:
MIDEM 2012 – A jogvédőknek is üzent az EU képviselője, Berta Sándor, SG.hu, 2012. február 5.