Skip to main content
távközlés

Sikeres volt a 900 MHz-es frekvenciasáv értékesítése

Szerző: 2012. február 6.No Comments

„A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) sikeresen értékesítette árverés keretében a 900 MHz-es frekvenciasávot. A nyertes négy szolgáltató összesen csaknem nettó 44 milliárd forintos összeget ajánlott a frekvenciákért. A kiírási feltételek kialakításakor az NMHH kiemelt célja volt, hogy a verseny élénkítése érdekében, megteremtse annak feltételeit, hogy egy új szolgáltató is piacra léphessen. A jövőben ez pozitívan hathat a szolgáltatások színvonalának emelkedésére, és elősegítheti az előfizetők érdekeinek fokozottabb érvényesülését.

Az NMHH nemzetközi árverés keretében értékesítette a 900 MHz–es tartományban nyújtható, 10,8 MHz-nyi frekvenciahasználati jogosultságokat. A frekvenciasávon a nyertesek GSM, UMTS, LTE, valamint WiMAX rendszerű – rádió- és távközlési szolgáltatásokat biztosíthatnak ügyfeleik számára.

Az árverés eredményeként az eddig háromszereplős piacra új szolgáltató léphet. A Magyar Posta Zrt. – Magyar Fejlesztési Bank Invest Zrt. – Magyar Villamos Művek Zrt. konzorciuma az 5 MHz-es „A” blokkon túl, opciót szerzett további frekvenciablokkok megvásárlására is az 1800 MHz-es, valamint a 2100 MHz-es frekvenciasávokban. Az EGSM sáv további 5,8 MHz-nyi frekvenciáját, azaz a „B” és a „C” blokkok tartományait a Vodafone Magyarország Zrt., a Magyar Telekom Nyrt. és a Telenor Magyarország Zrt. nyerte meg.”

„A újólag piacra lépő szolgáltatót 2014 végéig szigorúan előírt hálózatépítési kötelezettség terheli. Ugyanezen dátumig a konzorcium nem értékesítheti tovább a most elnyert frekvenciákat. Az új hálózattal először a főváros belső kerületeit kell lefedni, majd – 2014 végéig – sorban következnek a 30 ezernél több lakosú települések. A három meglévő mobilszolgáltató, valamint az új szereplő kereskedelmi alapon köthet egymással roamingszerződést. Az együttműködés kötelező, az NMHH csak végső esetben avatkozik a folyamatba.”

Forrás:
Sikeres volt a 900 MHz-es frekvenciasáv értékesítése, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 2012. január 31.
Új, állami tulajdonú szereplő a mobilpiacon, Mallász Judit, Computerworld, 2012. január 31.