Skip to main content
közigazgatás: magyar

Polgármesteri kritikák – Az önkormányzati rendszer átalakításáról vitáztak

Szerző: 2012. február 13.szeptember 27th, 2013No Comments

„ Januárban új közjogi berendezkedés jött létre hazánkban, amit meg kell ismerni és a problémákat is mielőbb fel kell tárni, jelentette ki hétfőn dr. Zongor Gábor.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) főtitkára az országos fórumsorozatuk Veszprém megyei rendezvényén indokolta ezzel a kezdeményezésüket a közel száz polgármestert és jegyzőt köszöntve. Mivel az átalakítás sok fontos része, köztük a járási rendszer kialakítása, az oktatás államosítása csak ezután következik, különösen fontos a párbeszéd a kormányzati szereplők, valamint az önkormányzatok képviselői között, hogy a problémákat megvitassák.

Az új önkormányzati törvény miatt bekövetkezett, illetve a jövőben várható változásokról dr. Bitay Márton, a Belügyminisztérium főosztályvezetője beszélt. Előadásában szólt a polgármesterek és a jegyzők változó hatásköreiről, lehetőségeiről, a megye megváltozott szerepéről. Az előadás kapcsán Tóbel János halimbai polgármester az óvodák, iskolák átszervezésével kapcsolatos jogszabályi ütközésekre, Tóth Csaba lesenceistvándi, Eke Ferenc nemesvitai polgármester az önkormányzati vezetők és a köztisztviselők szerepének leértékelése miatt várható problémákra hívta fel a figyelmet.

Dr. Virág Rudolf, a Közigazgatás és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára a járások létrehozásáról beszélt. Mint elmondta, a tervezettnél nem várható lényegesen több egység. Az új hivatali szervezet kialakításánál igyekeznek minél kisebb problémákat okozva megteremteni az átmenetet a jelenlegi és az új rendszer között.

Helyben döntenek a tiszteletdíjakról
Bitay Márton beszélt arról is, hogy az új önkormányzati törvény a képviselői tiszteletdíjakat nem szabályozza, mert azokhoz nincs, illetve nem lesz központi finanszírozás. Ennek megfelelően helyben, a saját bevételekre és más lehetőségekre figyelemmel kell dönteni a testületeknek arról, mekkora keretet állapítanak meg maguknak. Vagy ha nem jut, úgy is dönthetnek, hogy egyáltalán nem adnak. A polgármesterekét központi szabályok rögzítik, mert a pénzt is központi forrásból kapják.”

Forrás:
Polgármesteri kritikák – Az önkormányzati rendszer átalakításáról vitáztak, Győrffy Árpád, naplo-online.hu, 2012. február 13.