Skip to main content
közigazgatás: magyar

Egyeztetnének a járások kialakításáról

Szerző: 2012. február 16.No Comments

„A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) szükségesnek tartja, hogy a járási hivatalok kialakításával kapcsolatosan kezdődjön érdemi, szakmai egyeztetés a településekkel az önkormányzati hivatalok és a létrehozandó járási hivatalok közötti feladatátadás módjáról és ütemezéséről.

A Gémesi György gödöllői polgármester által elnökölt érdekvédelmi szövetség az MTI-nek hétfőn küldött közleményében ismertette a szervezet Pintér Sándor belügyminiszternek, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkárságának átadott állásfoglalását. A MÖSZ azt követően adta ki a dokumentumot, hogy – a belügyminiszter összehívására – az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Fóruma egyeztetett a járások kialakításáról.

Az állásfoglalás szerint a MÖSZ sajnálattal állapítja meg, továbbra sem ismert, milyen állami feladatok kerülnek a járásokhoz, továbbá hogy hol, milyen eszközökkel és szakemberekkel kíván a törekvéseinek megfelelni. A szervezet a járások létrehozásának időpontjához viszonyítva elkésettnek és előkészítetlennek ítéli meg a jelenlegi állapotában a javaslatot, amely szerintük további kapkodást és bizonytalanságot okozhat.

Véleményük szerint elengedhetetlen, hogy a kialakuló járási hivatalok felett a járáshoz tartozó önkormányzatok társadalmi kontrollt gyakoroljanak, a járási hivatal vezetői pedig évente egyszer a járás polgármesterei előtt tájékoztatást adjanak a járás helyzetéről, az elvégzett munkáról. A MÖSZ nélkülözhetetlennek tartja a járási hivatal vezetőjének a kinevezéséhez a térség önkormányzatai többségének egyetértését, mivel az önkormányzatoknak és a járási hivataloknak szorosan együtt kell működniük.

A szövetség szerint elengedhetetlen, hogy a járási hivatalokat politikai pártokhoz nem kötődő, azoktól független szakemberek irányítsák. Szükségesnek tartják azt is, hogy az átszervezés után a hozzáértő, gyakorlott szakembereket tovább foglalkoztathassák, ami – mint írták – nagyban meghatározza a feladatellátás biztonságát. A szervezet azt is javasolja, hogy „Budapesten minden kerületben legyen egy járás”.

Úgy látják, hogy csak a fenti észrevételek figyelembevételével lehet jól működő, demokratikus rendszert kialakítani és fenntartani. A MÖSZ közölte: azt igénylik, hogy a járási hivatalokról készülő jogszabálytervezeteket minél hamarabb bocsássák társadalmi egyeztetésre.”

Forrás:
Egyeztetnének a járások kialakításáról, mno.hu, 2012. február 13.