Skip to main content
közigazgatás: magyar

A BM-ben három 206-os szoba van

Szerző: 2012. február 24.No Comments

„Vérfrissítést hajtanak végre a közigazgatásban; évről évre 1-2 száz, nemzetközi tapasztalatokkal felvértezett, nyelveket beszélő diplomás titán váltja az államapparátusból távozókat.

Egy kicsit olyan ez, mint amikor valaki ápolja a kertjét, és látja, hogy gyökeret ereszt egy virág, amit ültetett – fogalmazott a Magyar Közigazgatási Ösztöndíj Program „évnyitóján” Navracsics Tibor tárcavezető, aki a közigazgatási rendszer 2010-ben kezdődött átszervezésével munkatársaival csak a magot vetette el, de úgy látja, egyre több jel utal arra, hogy a végre fejlődésnek is indul. A kormányfő helyettese leszögezte: a cél az volt, hogy a magyar államot úgy újítsák meg, hogy ne párt- vagy csoportérdekeket, hanem valódi nemzeti érdekeket szolgáljon.

– Nehéz ez manapság, amikor a mindennapi cinizmus lengi be a vélekedést a közigazgatás dolgozóival kapcsolatban, azokkal szemben, akikről gyakran azt tartják, „jobb dolgot nem tudtak kitalálni maguknak” – hangsúlyozta. Az általa missziónak nevezett program stratégiai része lesz az államigazgatás megújításának, mivel a benne részt vevők magas szintű szakmai tudást hoznak magukkal.

A programot kormánybiztosként figyelő Gál András Levente – már csak a létszám miatt is – hadsereghez hasonlította az államigazgatás dolgozóit, amiben szükség van a vérfrissítésre, hogy megsokszorozódjon a bent lévő állomány energiája. Mint elmondta, a tananyag három alapja a magyar alaptörvény, a Magyary program közigazgatási reformot érintő vaskos fejezetei („grafikusan erős, nem kell megijedni”), valamint az adott minisztérium szmsz-e, amiről Gál sajnálatos tapasztalata, hogy a tárcák jelenlegi dolgozói mintha nem igazán ismernék.

Rétvári most vette észre
Rétvári Bence, a KIM parlamenti államtitkára egyfajta „vitam et sanguinem!”-ként tekint a pályakezdők leendő munkálkodására. – A számítógépetekkel és az e-mail címetekkel kell harcolnotok az országért – jegyezte meg. – A főnökötök maga az állam lesz, ennél nagyobbat aligha lehet választani. Tőletek bátorságot várunk, hogy merjetek másként gondolkodni – folytatta. Külön hangsúlyozta, hogy a kormány a korábbi leépítések ellenére is fokozott eltökéltségét jelzi az ösztöndíj-lehetőséggel. – Tízmillió embert kell szolgálnunk, az ő pénzükből vagyunk itt. A ti munkátok tízmillió ember javában ölt testet – így Rétvári, aki még e napon is tanult újat: a Belügyminisztérium épületében például három 206-os szoba van.

A Nemzeti Közigazgatási Intézet főigazgatója, Koltányi Gergely a program menetét szedte pontokba, megemlítve, hogy hangsúlyos helyen fog szerepelni a készségfejlesztés és az EU-s szakismeretek átadása. – Lesznek mentorok is, hogy a nehezén át tudjanak lendülni a nehézségeken – mondott egy jó hírt a kezdőknek, elmondva végül, hogy 15 nap „pihenőidő” (szabadság) jár a 10 hónapos időszakra.

250-en teljesítették
A KIM tavaly meghirdetett Magyar közigazgatási ösztöndíj programját 250 diplomás fiatal teljesítette sikeresen, akik ennek eredményeképpen ez év elejétől a hazai közigazgatásban dolgoznak. A végzettek között huszonnégyen roma származásúak.

Idén 150, a közszolgálat iránt érdeklődő, idegen nyelveket jól beszélő diplomás fiatal kezdheti meg szakmai gyakorlatát valamely minisztériumban vagy háttérintézménynél. A programban részt vevő ösztöndíjasok ez év márciusától december 31-ig egy tíz hónapos gyakorlatot teljesítenek, ebből 8 hónapot itthon, kettőt pedig az EU közigazgatásában. A KIM feltett célja, hogy a hazai közigazgatásnak itthon is, külföldön is tapasztalatot szerzett, hasznos utánpótlást biztosítson.

Egy ösztöndíjast a program ideje alatt havi nettó 130 ezer forinttal támogatnak.

Az ösztöndíjprogramra hétszázan jelentkeztek, közülük került ki az idén pályát kezdő 150 fiatal. Jelentkezési feltételként a 35 év alatti életkort, a magyar állampolgárságot, a felsőfokú végzettséget, illetve tárgyalóképes angol, német vagy francia nyelvtudást szabták a tárcánál. A kiválasztást a Nemzeti Közigazgatási Intézet többfordulós rendszerben végezte el, szempont volt a minél magasabb szintű nyelvtudás, a közigazgatási feladatok iránti elkötelezettség és bizony az egyes tárcák várható munkaerőigénye.

2012-es MKÖ-kvóták
BM: 15 fő
HM: 1
KIM: 34
Külügyminisztérium: 4
Nefmi: 24
NFM: 24
NGM: 24
VM: 21
Miniszterelnökség: 3
Összesen: 150”

Forrás:
A BM-ben három 206-os szoba van, Bucsy Levente, mno.hu, 2012. február 24.