Skip to main content
közigazgatás: magyar

Soha nem tartozott ennyivel az állam

Szerző: 2012. február 24.No Comments

„Az államigazgatás „nyakába szakadtak” a megyei önkormányzatok tartozásai, a költségvetési intézmények lejárt adóssága 49,9 milliárd forint.

Januárban minden idők csúcsát megdöntve 49,9 milliárd forintra ugrott a költségvetési intézmények lejárt adóssága, miután az államigazgatás „nyakába szakadtak” a megyei önkormányzatok, illetve azok számlatartozásai – írja a Napi Gazdaság a Magyar Államkincstár adataira hivatkozva.

Az összes adósság 58,9 százaléka, 29,9 milliárd forint jelentkezett a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fejezetnél. Az orvos-egészségügyi centrummal rendelkező egyetemek 5,2 milliárd forinttal tartoznak, a megyéktől átvett egészségügyi intézmények adóssága eléri a 18,4 milliárd forintot. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium alá tartozó közigazgatási hivatalok 11,6 milliárd forint adósságot halmoztak fel.

A kincstár adatai szerint az összes adósságon belül januárban az állammal szemben fennálló tartozás 5,5 milliárd forint volt, míg a kifizetetlen szállítói tartozások elérték a 44,3 milliárd forintot. A 60 napon túli tartozások összege 10,8 milliárd forint, s 49,9 milliárd forint összes adósság alig tizedét, 5,2 milliárd forintot sikerült átütemezniük a közigazgatási intézményeknek.”

Forrás:
Soha nem tartozott ennyivel az állam, Híradó.hu/MTI, 2012. február 24.