Skip to main content
közigazgatás: magyar

189 milliárdos tartozást vállalt magára az állam

Szerző: 2012. március 1.No Comments

„Az állam az év elején 757 volt megyei, illetve fővárosi önkormányzati intézményt vett fenntartásba, amelyek működtetésével összesen 189 milliárd forintos tartozást is magára vállalt – közölte Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter szerdán, Kolber István, a Demokratikus Koalíció független országgyűlési képviselőjének írásos választ igénylő parlamenti kérdésére reagálva.

A tárcavezető kimutatása szerint az állam megyénként átlagosan 9,94 milliárd forintos tartozást örökölt, a legkisebb 2,37 milliárd forintos kintlévőség Győr-Moson-Sopron megyéből, míg a legnagyobb, 19,1 milliárd forintos hátralék Pest megyéből származik.

Navracsics Tibor válaszából kiderül, az állam legnagyobb számban oktatási intézményeket vett át, összesen 240-et, míg egészségügyi létesítményből 66-ot vont fenntartása alá. Emellett gazdálkodási, környezetvédelmi és vízüggyel kapcsolatos intézmények közül 220 került az államhoz, a szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi intézményekből 147, közművelődési létesítményekből pedig 84.

A legtöbb, összesen 69 intézmény Pest megyéből került az államhoz, majd a sorban Bács-Kiskun (57 intézmény), Fejér (55 intézmény) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (53 intézmény) következik. A dokumentumból kiderül, a változások a fővárosi önkormányzati intézmények közül tizennégyet érintettek.

Kolber István a fentieken kívül arra is kíváncsi volt, hogy az állam mekkora vagyont vett át a megyéktől, illetve a fővárosi önkormányzattól. Navracsics Tibor erre azonban nem tudott válaszolni, mivel, mint írta, az átvett vagyon felmérése még folyamatban van.”

Forrás:
189 milliárdos tartozást vállalt magára az állam, HVG.hu, 2012. február 29.