Skip to main content
informatikatörvények, határozatok

Kormányhatározat a Nemzetközi Kibertér Konferencia (Budapest, 2012) megszervezésével és lebonyolításával kapcsolatos feladatokról

Szerző: 2012. március 1.One Comment

„A kormány határozatban rögzítette, hogy egyetért a Nemzetközi Kibertér Konferencia és kapcsolódó rendezvényei megrendezésével, támogatja a konferencia 2012 októberében, budapesti helyszínnel történő megszervezését és egyetért azzal, hogy a külügyminiszter a tanácskozás és kapcsolódó rendezvényei előkészítéséért, illetve lebonyolításáért miniszteri biztost nevezzen ki, valamint a munkáját segítő titkárságot hozzon létre.

A Külügyminisztérium tavaly november 1-jén közölte az MTI-vel, hogy Magyarország hivatalosan is felajánlotta, Budapest kész helyet biztosítani a kibertér-konferenciának. A közlemény idézte Sztáray Péternek az akkori londoni kibertér-konferencián elhangzott felszólalását, amelyben a külügyi tárca politikai igazgatója hangsúlyozta: Magyarország támogatja a brit kormány arra irányuló erőfeszítését, hogy a konferencia fókuszában a kibertérben elfogadható viselkedési normák meghatározása, valamint az internet által biztosított lehetőségek megőrzése és védelme álljon.

Magyarország a londoni konferencia és a számítógépes bűnözésről szóló 2001-es Budapesti Konvenció eredményeire építve elő kívánja segíteni az állami és a magánszektor együttes szerepvállalását annak érdekében, hogy „a kibertér mindannyiunk számára biztonságos és megbízható környezet maradjon” – rögzítették.

A Magyar Közlönyben szerdán közzétett határozat alapján a kabinet Konferencia Munkacsoportot is létrehoz, amelynek feladata lesz többek között a konferencia szervezésével és lebonyolításával kapcsolatos javaslatok tétele a kormány számára.

A kormány felhívta a külügyminisztert, illetve a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy nyújtsa be a konferencia és a kapcsolódó rendezvények tervezett programjára, szervezési előkészületeire, valamint az ehhez kapcsolódó finanszírozás biztosítására vonatkozó kormány-előterjesztés. Felkérte továbbá a Magyar Tudományos Akadémia elnökét, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökét, valamint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökét a konferencia előkészítésében és lebonyolításában való közreműködésre.”

Forrás:
A Kormány 1048/2012. (II. 29.) Korm. határozata a Nemzetközi Kibertér Konferencia (Budapest, 2012) megszervezésével és lebonyolításával kapcsolatos feladatokról, Magyar Közlöny, 2012. évi 24. szám, 2012. február 29., 5343-5344. oldalak (pdf)
Miniszteri biztost neveznek ki a kibertér-konferencia lebonyolítására, HVG.hu/MTI, 2012. március 1.