Skip to main content
közigazgatás: magyar

Gondolkodásuk átformálására kérik a közigazgatásban dolgozókat

Szerző: 2012. március 1.No Comments

„ Szaktárcák képviselői tájékoztatták a TÖOSZ-fórum résztvevőit Vépen az új önkormányzati törvényből adódó teendőkről. Nagy feladat előtt áll az önkormányzati rendszer minden szereplője, ezért valamennyi megyében polgármesteri fórumokat tart a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége.

Vasban Vépen gyűltek össze az érdekvédelmi szervezet tagjai, hogy egyfelől meghallgassák az illetékes minisztériumok képviselőinek beszámolóit az előttük álló teendőkről, másrészt elmondják a véleményüket a tervezett változásokról. Kovács Péter vépi és dr. Németh Kálmán répcelaki polgármester – utóbbi mint a TÖOSZ megyei tagozatvezetője -, illetve dr. Zongor Gábor főtitkár házigazdaként köszöntötte a megjelenteket. Az előadók sorát dr. Vass György belügyminisztériumi szakmai főtanácsadó nyitotta, aki egyebek mellett azt javasolta, hogy a gondolkodásuk átformálásával készüljenek a megoldandó feladatokra a közigazgatás szereplői, hiszen az állam szerepének megítélésben húsz év után más trend uralkodik.

Dr. Virág Rudolf, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium munkatársa a járási közigazgatási rendszer kialakításának alapelveiről beszélt, hangsúlyozva: ahol ma államigazgatási ügyet intéznek, a jövőben is tehetik ezt. A kormány ezt a lehetőséget meg kívánja tartani. Az egyik őrségi jegyző kérdésére válaszolva elhangzott egy határozott nem azzal kapcsolatban, hogy létrehozhatnak-e közös önkormányzati hivatalt hét településnél kevesebben. Vass György a jegyzők új helyzetét és szerepét megvilágítva azt mondta: nem úgy kell felfogni a dolgokat, hogy elveszik tőlük az államigazgatási feladatokat, hanem hogy ezektől megszabadulva több idő és energia jut a helyi ügyek intézésére.

Szó esett a fórumon az önkormányzatok lehetőségeiről a közfoglalkoztatási programokban, továbbá tájékoztató hangzott el a helyi esélyegyenlőségi tervek készítéséről. Ez utóbbi megléte nélkül az önkormányzatok 2012. novemberétől nem pályázhatnak uniós forrásokra. ”

Forrás:
Gondolkodásuk átformálására kérik a közigazgatásban dolgozókat, Simon Erzsébet, Vas Népe, 2012. február. 29.