Skip to main content
közigazgatási informatika

Összkormányzati személyazonosság-biztosítás, kis lépésekben

Szerző: 2012. március 4.No Comments

2012. március 12-én az Európai Unió hivatalos lapjában megjelent a szociális ügyekért felelős angol minisztérium (Department for Work and Pensions) tenderkiírása, melynek tárgya személyazonosságot biztosító szolgáltatások beszerzése az egész angol kormányzat számára. A kiírás az összkormányzati személyazonosság-biztosítási program (Identity Assurance programme) része. Ezzel Anglia megkezdte a digitális közszolgáltatások igénybevételéhez személyazonosságot-biztosító szolgáltatások piacának megteremtését. Számításaik szerint ezzel a lépéssel a költségek a korábban tervezettek harmadára fognak csökkenni (241 millió fontról 30 millióra).

A beszerzés időtartama 18 hónapra fog szólni, mert a gyorsan változó piacon nem lenne értelme ennél hosszabb időtartamra megkötni a kormányzat kezét. Különválasztották a szolgáltatások elérésnek módját (telefon, Internet, személyesen), hogy biztosítsák az egyes elérési csatornákra specializálódott kis- és középvállalatok számára is a részvételt. Abból indulnak ki, hogy az ügyfelek körülményei annyira változatosak, hogy a lehetséges szállítók számának mesterséges korlátozása hátrányosan érinthet számos társadalmi csoportot (mert a szükségleteiket nem fogják figyelembe venni).

A megbízható személyazonosítást biztosító összkormányzati struktúra kiépítése bonyolult feladatot jelent. A fenti minisztériumi beszerzés, amely 21 millió állampolgárt fog érinteni, a fokozatos bevezetés első lépcsője lesz, bizonyos szociális juttatások ügyeinél fogják használni. Fokozatosan fognak megjelenni az összkormányzati követelmények a programban.

Forrás:
Identity: One small step for all of Government, Mike Bracken, Government Digital Service, 2012. március 1.
Lásd még:
Establishing trust in digital services, Government Digital Service, 2011. november 4.
Identity assurance (Wikipedia)