Skip to main content
közigazgatás: magyar

Sok minden kérdéses még a járásokkal kapcsolatban

Szerző: 2012. március 8.No Comments

„Mintegy 170 járás lesz vidéken 2013. január 1-jétől, Budapesten még nem dőlt el a kialakítandó körzetek száma – mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) területi közigazgatásért felelős államtitkára szerdán Szekszárdon.

Szabó Erika a Tolna megyei polgármesterek és jegyzők fórumát megelőző sajtótájékoztatón hozzátette: még az sem dőlt el, milyen legyen a járási hivatalok vezetőinek státusza. „Bízom benne, hogy minél hamarabb megszületnek a döntések” – mondta az államtitkár, utalva arra, hogy a minisztérium egyeztetések miatt nem nyújtotta be a törvényjavaslatot az eredeti határidő lejártáig, február 10-ig.

Az MTI kérdésére azt mondta: szakmai álláspontja az, hogy a járási hivatalok vezetői hivatalnokok legyenek, hiszen a végrehajtó hatalom részei lesznek. „Várjuk a döntést, hogy így lesz-e vagy sem” – jegyezte meg Szabó Erika. Kitért arra, hogy a tervezett járásokkal kapcsolatban a tárcához érkezett 750 javaslat többségét elfogadták.

Tóth Ferenc megyei kormánymegbízott hozzátette: javaslata szerint Tolnában minden település oda kerül, ahová kérte.

Tolna megyében korábban nyolc település jelezte, hogy nem szeretne az új, hatodikként tervezett tolnai járáshoz tartozni, amely így négy településsel, 18 ezres lélekszámmal jöhet létre.

Ne kelljen többet utazni
Az MNO beszámolt róla, hogy a járások kialakításánál alapvető cél, hogy az államigazgatási ügyek továbbra is azokon a helyeken intéződjenek, ahol eddig, tehát senkinek se kelljen többet utaznia. Ezt Virág Rudolf, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára mondta korábban.

Már ismert az is, hogy a debreceni lesz majd a legnagyobb járás, amellyel kapcsolatban Kósa Lajos és Rácz Róbert gyűjti az észrevételeket. A jövőre létrejövő járások kialakításához több mint 750 javaslat érkezett. A legtöbben azt kérik, hogy egy adott település másik járáshoz tartozzon.

Pont kerülhet a végére
Korábbi cikkünkben foglalkoztunk vele, hogy önálló járási hivatalt kaphat Balatonalmádi, így pont kerülhet a több mint egy hónapja zajló vitára – értesült az MNO. Mint ismert, a Balaton északi partján fekvő város nehezményezte, hogy nem lesz járási központ. A járások kapcsán a február eleji egri Fidesz-frakcióülést követően nyitottak egy újabb egyeztetési kört.

Mi a helyzet a fővárosban?
Budapesten a kerületenkénti járási körzetek kialakítását javasolják a polgármesterek, a lakossághoz közeli ügyintézés miatt. Ez derül ki a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) elnökségének leveléből, amelyet a napokban juttattak el Navracsics Tibor miniszterelnök-helyetteshez, közigazgatási miniszterhez. Az MNO témával kapcsolatos írását ide kattintva tekinthetik meg, amiből többek között kiderül az is, túlságosan erős lehet a járási vezető pozíciója, ami konfliktusokat okozhat a településekkel.”

Forrás:
Sok minden kérdéses még a járásokkal kapcsolatban, mno.hu/MTI, 2012. március 7.