Skip to main content
közigazgatási informatika

EKOP-1.1.11 kódszámú, „Nemzeti Adó- és Vámhivatal – Háttér konszolidáció” című kiemelt projekt

Szerző: 2012. március 12.No Comments

„Az Új Széchenyi Terv keretében megjelent az EKOP-1.1.11 kódszámú, „Nemzeti Adó- és Vámhivatal – Háttér konszolidáció” című kiemelt projekt. A támogatási konstrukció meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 2 milliárd Ft. A projektjavaslat benyújtására 2012. március 6. és 2012. április 6. között nyílik lehetőség. A projekt eredményeképpen kialakul az integrált szervezeti működéshez szükséges informatikai háttértámogatás, amely közvetlenül segíti az integrált szervezet működésének javulását.

A korábbi szervezetek (APEH, VPOP) jelentős informatikai háttérrel rendelkeztek, de a professzionális, biztonságos üzemeltetéshez szükséges szolgáltatási alapok még hiányosak. A korábbi szervezetek HR-, illetve gazdálkodási rendszerei alkalmatlanok az integrált szervezet közvetlen kiszolgálására. Problémás a két korábbi szervezet dokumentumkezelésének egységesítése, így a tisztán elektronikus belső működés megteremtése is. A fejlesztéseket úgy kell tudni végrehajtani, hogy a rendszerek működésében zavarok ne keletkezzenek. Ezért első lépésben professzionális alkalmazásszolgáltatási háttér kerül kialakításra, a kor követelményei szerinti architektúrában (pl. virtualizáció). Ennek a háttérnek már ki kell elégítenie a megváltozott biztonsági környezetből adódó követelményeket.

A fejlesztés fő elemei a következők:

Egységes szolgáltatási háttér az IT feladatokra, ezen belül

− a szolgáltatások biztosításához szükséges infrastruktúra, hardver- és szoftver-bővítések;
− a folytonos működéshez szükséges háttér (gépterem) biztosítása;
− egységes munkaállomás-menedzsment, periféria-kezelés, stb.

HR rendszer továbbfejlesztése, amely

− megoldja az IT rendszerek biztonsági feladataihoz szükséges, HR rendszerre tartozó jogosultságkezelési feladatokat;
− a két szervezet integrálása okán a HR rendszert alapul véve egységes jogosultságkezelés továbbfejlesztése.

Gazdálkodási rendszer infrastruktúrájának biztosítása az integrált gazdasági szervezet működéséhez, ezen belül

− szerződés nyilvántartási rendszer bevezetése az informatika területére;
− „open source” munkahelyek kialakítása, ahol lehetséges;
− vékony kliens ügyintézői állomások, illetve szerver infrastruktúra kialakítása.

Egységes dokumentumkezelés bevezetése (az elektronikus dokumentumok kezelését is megoldva), a kapcsolat biztosításával a jelenlegi iratkezelő rendszerekkel. A dokumentum küldési rendszernek megújítása (elektronikus levelezés fejlesztése). Kapcsolati felület kialakítása a lehetséges kapcsolódó szolgáltatásokhoz (hagyományos formára átalakítás, kézbesítésre átadás”

Forrás:
EKOP-1.1.11 kódszámú, „Nemzeti Adó- és Vámhivatal – Háttér konszolidáció” című kiemelt projekt, Infotér/NFÜ, 2012. március 6.