Skip to main content
távközlés

Bírósághoz fordult a Magyar Telekom a mobiltender miatt

Szerző: 2012. március 14.No Comments

„A Magyar Telekom bírósághoz fordult és a 900 megahertzes (MHz) frekvenciasávon nyújtható rádiótávközlési szolgáltatáshoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultságot lezáró határozat felülvizsgálatát kéri – közölte a társaság hétfőn.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hétfőn közölte, hogy elnökhelyettese, Mátrai Gábor a másodfokú eljárásban helybenhagyta a hatóság korábbi döntését a 900 megahertzes frekvenciaárverés eredményéről, ennek értelmében az eddig háromszereplős mobilpiacra új szolgáltató, a Magyar Posta Zrt.-Magyar Fejlesztési Bank Invest Zrt.-Magyar Villamos Művek Zrt. konzorciuma léphet.

A másodfokú hatóság döntésével az árverés eredményéről szóló döntés jogerőre emelkedett, de a feleket további jogorvoslat illeti meg, a másodfokú döntést keresettel támadhatják meg 30 napon belül a Fővárosi Törvényszéknél. Ezt jelentette be most a Magyar Telekom.

A Magyar Telekom szerint az árverési eljárásban és a határozatban jogi hibák vannak, amelyekre tekintettel egyebek mellett azt kéri, hogy függesszék fel a határozat végrehajtását, illetve helyezzék hatályon kívül a konzorciumot árverési nyertessé nyilvánító rendelkezést.

A frekvenciaárverés első eredményét január 31-én közölte az NMHH, ami ellen ezt követően a már piacon lévő mobilszolgáltatók, a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone fellebbezést nyújtott be. Az árverésből korábban kizárt romániai RCS&RDS S.A. és a vietnami VIETTEL Group nem élt ezzel a jogával.

Az árverést tavaly augusztus 4-én hirdette meg a hatóság, összesen 10,8 MHz sávszélességű, szabad spektrumra vonatkozó frekvenciahasználati jogosultságra. A Magyar Telekom az árverésre 2011. december 8-án jelentkezett.

Az NMHH Hivatala 2012. január 31-én kézbesítette a Magyar Telekom részére az árverést lezáró elsőfokú, nem jogerős határozatát. A Magyar Telekom a határozat szerint az árverésen 2 darab, egyenként 1 MHz szélességű duplex frekvenciablokk frekvenciahasználati jogosultságát nyerte el 15 évre. A határozat szerint a Magyar Telekom az elnyert frekvenciablokkokért 10,9 milliárd forint plusz áfa árverési díjat köteles fizetni.

A határozat árverési nyertessé nyilvánította a Magyar Posta Zrt., az MFB Invest Zrt. és a Magyar Villamos Művek Zrt. által alkotott konzorciumot is, illetve a Telenort és a Vodafone-t is.

Az NMHH március 9-én kézbesítette a Magyar Telekom részére az elnökhelyettes másodfokú, jogerős határozatát, amelyben a Magyar Telekom fellebbezését elutasította és az elsőfokú határozatot helybenhagyta, ezzel az árverést lezáró határozat jogerőre emelkedett.

A társaság által most benyújtott kereset nem érinti a Magyar Telekom árverési díj megfizetésére vonatkozó kötelezettségét. A Magyar Telekom a 10,9 milliárd forint plusz áfa összegű árverési díjat a jogerős határozatban megjelölt 15 napos határidőn belül meg fogja fizetni – közölte a társaság.”

Forrás:
Bírósághoz fordult a Magyar Telekom a mobiltender miatt, HVG.hu/MTI, 2012. március 12.