Skip to main content
távközlés

A GVH zöld utat adott: megalakult az állami mobilszolgáltató

Szerző: 2012. március 22.No Comments

„A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte a Magyar Posta-Magyar Villamos Művek-MFB Invest közös irányítású vállalatának megalapítását, (MPVI Mobil Zrt.), amelyre a 900 megahertzes frekvenciára kiírt pályázaton elnyert frekvenciahasználati jogosultságot átruházzák – közölte a GVH csütörtökön az MTI-vel.

Az új társaságról részletek egyelőre nem ismertek, ezeket a Magyar Posta korábbi közlése alapján a megalakulás után hozzák nyilvánosságra. A GVH vizsgálata során megállapította, hogy a felek tevékenységei között nincs érdemi átfedés, a tranzakció következtében káros versenyhatásokkal nem kell számolni. Erre tekintettel a hivatal engedélyezte a közös irányítású vállalkozás megalapítását.

A GVH közleménye emlékeztet, hogy a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2011. augusztus 4-én írt ki árverést a 900 megahertzes frekvenciasávon nyújtható elektronikus hírközlési szolgáltatásra. A vállalkozások 2011. december 6-án konzorciumi szerződést kötöttek, melynek alapján az árverésen történő nyertességük esetére közösen, kizárólagos tulajdonukban álló gazdasági társaságot alapítanak, amelyre az elnyert frekvenciahasználati jogosultságukat átruházzák.

Az NMHH január 31-én hirdetett eredményt, amely szerint a nyertes konzorcium új szolgáltatóként léphet az eddig háromszereplős mobil piacra. Az árveréssel és a döntéssel kapcsolatban mindhárom, már a piacon lévő mobilszolgáltató, a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone is fellebbezett. A jogorvoslati kérelmek alapvetően az új szereplőnek az árverési eljárásban történő részvételi lehetőségét, valamint az új belépő számára biztosítandó belföldi roamingszolgáltatás előírását vitatják. Az NMHH február 20-i közlése szerint a beérkezett fellebbezések alapján másodfokú eljárás indult, amelynek lefolytatására 45 nap áll rendelkezésre.

Az NMHH több blokkot is értékesített az árverésen, így az állami konzorcium mellett a Magyar Telekom Nyrt., a Telenor Magyarország Zrt. és a Vodafone Magyarország Zrt. is nyert további blokkokat a 900-as frekvencián belül. A nyertesek összesen 43 milliárd 875 millió 590 ezer forint plusz áfa összeget ajánlottak a blokkokért.”

Forrás:
A GVH zöld utat adott: megalakult az állami mobilszolgáltató, HVG.hu/MTI, 2012. március 22.