közigazgatás: magyar

Egyszerűbb eljárásrend: 500 milliárd forint megtakarítás a vállalkozóknak

Szerző: 2012. március 22.No Comments

„A Kormányprogram és a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program az állam és a közigazgatás tekintélyét kívánja visszaállítani. A négy fő pillérből álló projekt egyik alapvető célja a hatékony, olcsó és ügyfélbarát közigazgatás kialakítása. A kormányzati szándék megvalósítása érdekében módosul a Ket., csökkennek a magánszemélyek és a vállalkozók adminisztrációs terhei. A Rádió Orient műsorában Csonka Ernő helyettes államtitkár foglalta össze a több száz milliárd forint megtakarítást hozó változásokat.

A területi közigazgatás átalakításával a kormányzat egy átlátható, egyszerű állam működtetését szeretné lehetővé tenni. A Kormányprogram és a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program az állam és a közigazgatás tekintélyét kívánja visszaállítani – emelte ki a kormányzat fő céljait a helyettes államtitkár.

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége a Magyary-program négy pillérjét is bemutatta. „Először a feladatok áttekintése szükséges, majd ezt követi a szervezetrendszer igényekhez igazítása. Ezután kerül sor egy hatékony, olcsó és ügyfélbarát eljárásrend kialakítására, megfelelő személyi állománnyal.

Szabó Erika államtitkár március elején köszöntötte a kormányablakok 300 ezredik ügyfelét. Csonka kiemelte, a 98 százalékos elégedettségi mutató a kormányzati projekt sikerességét igazolja. Hozzátette, a rendszer 2013-ra 300 helyszínen, az egyablakos ügyintézésben teljesedik ki. „A fejlesztést a Kormány döntése alapján 18 milliárd forint európai uniós forrásból finanszírozzuk” – mondta.

A közigazgatás-fejlesztési program a magánszemélyek adminisztrációs terheit is csökkenti. A Ket. módosítás eredményeként a minisztériumok 228, az állampolgárok életét közvetlenül érintő ügyet vizsgálnak meg. „A kormányzati cél az, hogy 2013 áprilisában egy átfogó jogszabály-módosítás lehetővé tegye az állampolgárok egyszerűsített ügyintézését” – hangsúlyozta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára.

A vállalkozásoknak előre kiszámítható rendszerre van szükségük. A magyar gazdaság hosszú távú versenyképességének megteremtése érdekében 2014-re egyszerűsödik az eljárásrend, mérséklődnek a vállalkozók adminisztrációs terhei. „Az indokolatlan, bürokratikus terhek kigyomlálásával 500 milliárd forintot kell megtakarítani a vállalkozói oldalon. A módosításra irányuló kormányhatározat a vállalkozásindítás és -működtetés szabályai mellett az ügyintézési határidőket is mérsékelné” – összegezte Csonka Ernő a várható változásokat. Hozzátette, az adatok szabad áramlása érdekében átjárhatóvá és kompatibilissé kell tenni a rendszert.

A hatósági eljárásról szóló kódex az e-közigazgatásról is tartalmaz intézkedéseket. A Ket. 2012 áprilisától a technológia semleges szabályozást ír elő, amelynek célja, hogy az ügyfelek a legalapvetőbb szolgáltatáshoz elektronikus úton is hozzáférhessenek.

A helyettes államtitkár a Rádió Orient műsorában a 2012-es év fő közigazgatási feladatait is felsorolta. Ennek kapcsán elmondta: „A 2013 januárjában felálló járási hivatalok jogi és logisztikai előkészítése mellett a kormányablak-projekt és az egyablakos ügyintézés feltételeit is meg kell teremteni. Emellett a kormányhivatalok és az átvett megyei intézmények irányítása és az államigazgatás-fejlesztési kérdések is a Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkárság feladatai közé tartoznak.””

Forrás:
Egyszerűbb eljárásrend: 500 milliárd forint megtakarítás a vállalkozóknak, OrientPress, 2012. március 20.