Skip to main content
közigazgatás: magyar

Változás a megyei levéltárak irányításában

Szerző: 2012. március 30.No Comments

„A megyei levéltárak irányításáról tartott sajtótájékoztatót pénteken Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár, Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár, valamint Gyimesi Endre levéltári miniszteri biztos, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban.

Szőcs Géza arról tájékoztatott, hogy a kormány több minisztériummal közösen készítette elő a megyei levéltári intézményrendszer hatékony működtetésének új modelljét, amelynek —mivel ez egy összetett, a jövőben több területet is érintő munkafolyamat — szakszerű, egységes, átlátható és számonkérhető működési, működtetési rendszert kell eredményeznie.
A szakmailag megalapozott, hosszú távon fenntartható modellt olyan egyeztetési folyamat előzte meg, mely remélhetően az egyéb területek számára is mintául szolgál majd.

Hammerstein Judit a szerdai kormánydöntést érintően elmondta, hogy a megyei levéltárak 2012. május 1-jétől a nemzeti erőforrás miniszter irányítása alá kerülnek, 2012. május 31-i megszűnési dátummal a Magyar Országos Levéltár szervezetébe integrálódnak, melynek június 1-től Magyar Nemzeti Levéltár lesz a neve. A kormány arról is döntött, hogy az átadás-átvételnek április 30-ig le kell bonyolódnia – fogalmazott.

A helyettes államtitkár úgy fogalmazott, hogy a teljes levéltári rendszer átalakítása a konszolidáció első szakaszát zárta le, azonban meg kell indítani a másodikat, hogy véglegesen ki lehessen alakítani az állami intézményi portfóliót.

Emlékeztetett, hogy a megyei levéltárak jelenleg 19 megyeszékhelyen 20 intézménnyel (Győr-Moson-Sopron megyében 2 megyei levéltár található), területileg igen széttagoltan, összesen 41 településen, 68 telephelyen működnek. A megyei levéltárakban őrzött levéltári anyag mennyisége meghaladja a 255 ezer iratfolyómétert, illetékességük összesen 10 430 közfeladatot ellátó szervre terjed ki. Az önállóan működő és gazdálkodó megyei levéltárak száma 8, míg 12 megyei levéltár önálló gazdálkodást nem folytat. A megyei levéltárak feladata a megye közigazgatási területére kiterjedően a területi állami szervek, önkormányzatok testületeinek, hivatalainak és intézményeinek, ezek jogelődeinek maradandó értékű levéltári anyaga átvétele, biztonságos megőrzése, feldolgozása, a kutatás rendelkezésére bocsájtása.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy szakszerű egységes, átlátható és számon kérhető rendszert szeretnének kialakítani, még magasabb szakmai színvonalon, mely a területi egyenlőtlenségeket is kiszűri és lehetővé teszi, hogy a hátrányos helyzetben lévő térségek is felzárkózhassanak. Kitért arra, hogy a minisztériumnak is érdeke, hogy minél szélesebb pályázati lehetőségeket biztosítson az intézményeknek. Hozzátette, hogy a folyamatban lévő uniós pályázatokat természetesen nem befolyásolja az átalakítás.

Gyimesi Endre felidézte, hogy mióta hivatali írásbeliség van, azóta ezek a dokumentumok olyan értékeket képviselnek, melyet fontos megőrizni. A levéltárak anyagai az összetartozás szimbólumai, ezért fontos, hogy minden kormányzat odafigyeljen az ágazatra.

Világosság tette, hogy az országos levéltár a központi közigazgatást érintően gyűjt anyagokat, a területi intézmények pedig a megyei közigazgatásra vonatkozóan.

Arról is beszélt, hogy eddig a megyei önkormányzatok a lehetőségeikhez mérten működtették a levéltárakat különböző pénzügyi kondíciókkal, most pedig egységes keretbe foglalják őket. Emlékeztetett, hogy a megyék felújítási költségeket is beterveztek korábban, ezek a jövőben az államra hárulnak.

Kérdésre válaszolva Hammerstein Judit elmondta, hogy státuszbővítésre mindenképpen sor kerül az integráció zökkenőmentes lebonyolítása érdekében, azonban összességében kevesebb fő is képes lesz ellátni a feladatokat.

Mint mondta, a megyei közművelődési intézményekkel kapcsolatban két lehetőséget tudnak elképzelni: a NEFMi-hez, vagy települési önkormányzatokhoz kerülne az irányítás, azonban egy vegyes rendszerre van a legnagyobb esély. Jelenleg azonban – hangsúlyozta – a kormányzat döntést még nem hozott, a témáról való egyeztetés a szakmai szervezetekkel az elmúlt évben már megkezdődött.”

Forrás:
Változás a megyei levéltárak irányításában, Nemzeti Erőforrás Minisztérium, 2012. március 30.