közigazgatás: magyar

Nemzetközi minta lehet a magyar program

Szerző: 2012. március 31.április 2nd, 2012No Comments

„Gál András Levente szerint a közigazgatás fejlesztéséről szóló Magyary Zoltán-program azért válhat követendő példává, mert stratégiai megállapodást kötött a magyar kormány és az OECD.

A mai viszonyok között, amikor különböző világszervezetek és az Európai Unió is kritizálja a magyar állam működését, különös jelentőséggel bír, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet ezzel a megállapodással elismeri a magyar közigazgatás-fejlesztést” – hangsúlyozta a Jó állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos, megjegyezve, hogy a szervezet ritkán szokott országokkal ilyen megállapodást kötni.

Felidézte, a kormány és az OECD körülbelül fél éve tárgyal a szerződésről, amelynek alapját a tavaly nyáron bemutatott Magyary-program adja. A nemzetközi szervezet jelezte – folytatta -, hogy szívesen együttműködne a magyar kormánnyal, mert más országok közigazgatás-fejlesztési programjaihoz képest „rendkívüli dolog, hogy Magyarországon ilyen széles körűen, a teljesség igényével fejlesztik a közigazgatást”.

Gál András Levente szerint a kontraktussal mindenki jól jár: az OECD teljesítheti egyik alapfeladatát, hogy „jó nemzeti gyakorlatokat vigyen máshová”, Magyarország pedig azt mondhatja, hogy a Magyary-programmal egy jó know-how-t, egy brandet tud átadni.

A megállapodás öt témakört érint: a stratégiai tervezést, a közigazgatási eljárások egyszerűsítését, vagyis az egyablakos ügyintézést, a korrupció elleni küzdelem és a kormányzati belső koordináció módszertanát, valamint a korrupció elleni harc eredményességének mérését – részletezte. Gál András Levente hozzátette, a tervek szerint az OECD őszi mexikói konferenciájának egyik fő témája lesz a Magyary-program értékelése.”

Forrás:
Kormánybiztos: nemzetközi minta lehet a magyar program, Hirado.hu, 2012.március 28.