Skip to main content
közigazgatási informatika

München kisebb vagyont takarított meg a Linuxra való áttéréssel

Szerző: 2012. március 31.No Comments

A Linux kormányzati, önkormányzati alkalmazásának egyik úttörője München volt. A mostani elemzések azt mutatják, hogy a bajor főváros IT-költségvetésének több mint a harmadát takarította meg azzal, hogy áttért a nyílt forráskódú szoftverek használatára.

A város bejelentése szerint a megtakarítások első tétele 4 millió euró licencköltség. Ezt az tette lehetővé Christian Ude polgármester szerint, hogy nem kellett fizetniük 15 ezer Microsoft Office licencért és 7500 Windows licencért. Nagyon jelentős megtakarítás az is, hogy nem kellett beszerezni 7500 új számítógépet, amelyeken zavartalanul működne a Windows éppen aktuális verziója, mert a Linux boldogan elfut a régi masinákon is.

Továbbá sok pénzt takarítottak meg azzal is, hogy a szoftverek új változataira való áttérésnél nem volt szükség oktatásra. Úgy számoltak, hogy csak egy frissítés a Windows újabb változatára 15,52 millió euró költséggel járt volna, a licencek megújítása miatt pedig minden három-négy évben további 2,8 millió eurót kellett volna fizetniük.

Forrás:
München kisebb vagyont takarított meg a Linuxra való áttéréssel, Computerworld, 2012. március 29.