Skip to main content
Internetművelődéstársadalom

Minden harmadik nagyi internetezik

Szerző: 2012. április 16.No Comments

„…idősek beszélnek időseknek az internetről, amit teljesen a magukénak éreznek. Magyarország 6,5 millió internetezőjének nem mindegyike fiatalkorú, a világháló megszűnt a játszadozó tinik és fiatal felnőttek területének lenni. Nem vagyunk ugyan a világ élvonalában, az ötvenöt évnél idősebbeknek csupán 34 százaléka internetezik, ám nem is kullogunk a lista végén. Olaszországot például senior internetezők ezreivel előzzük meg, ott csak a 22 százalékuk ül gép elé.

A magyar nagyszülő facebookozik is
Van ráadásul olyan mutató is, amiben a magyarok a világ élvonalába tartoznak: rekordmennyiségű közösségioldal-használó van. Ságvári Bence, az Információs Társadalom- és Hálózatkutató Központ (ITHAKA) kutatója szerint a hatvan évnél idősebbek felének (52%) van profilja valamelyik közösségi oldalon, az ötven évnél idősebbek esetében ez az arány még magasabb (61%).

A közösségi oldalakon való aktív jelenlét magyar sajátosság, sem a környékbeli, sem a digitális írástudás tekintetében jóval fejlettebb skandináv országokban nincs példa ilyesmire. Még Svédországban is csak az idősek negyede rendelkezik profillal valamelyik közösségi oldalon. A rejtély megfejtése valószínűleg az iWiW, a magyar közösségi oldal a hazai internet egyik olyan szolgáltatása volt, ami miatt akár az internetet is hajlandóak voltak beköttetni az emberek. A régi ismerősök újbóli megtalálása, az emlékek felidézése magyar netes sporttá vált. Az iWiW egyeduralma az évek során elpárolgott, az ITHAKA vizsgálata szerint az idős internetezők azóta a Facebookot is felfedezték maguknak.

Kitől tanult netezni a nagyi?
Az ITHAKA 2011-es felmérése arra is rámutatott, hogy az idősek hajlandóak maguktól is megtanulni az új technikai eszközök használatát. Az ötven évnél idősebb internetezők egyharmadának senki sem tanította a számítógép és a világháló használatát, maguktól sajátították el. Ennél csak az a csoport a nagyobb (46%), akik a hagyományos úton, a fiatalabb családtagok segítségével barátkoztak meg a géppel.

Lényeges tudásforrásnak számítanak még 17-17 százalékos részesedéssel a szervezett tanfolyamok és a barátok is. A munkahelyen azonban csak 12 százalék tanult internetezni. Úgy tűnik, hogy a munkáltatók hamarabb mondanak le a számítógépet nem ismerő idősekről, mint a barátaik.

Tájékozódni járnak az internetre az idősek
Azzal azért tisztában kell lenni, hogy az internetező és facebookozó idősek kisebb intenzitással használják az internetes szolgáltatásokat. Kevesebbet lájkolnak, ritkábban töltenek fel saját tartalmat, vagy osztják meg más műveit. Civil politikai aktivitásra, információszerzésre azonban ugyanolyan arányban (29%) használják a közösségi oldalakat, mint a 29 évnél fiatalabbak – mondta Sárközi Bence.

Az aktivitás kérdése Fehér Zsuzsa médiaszakértő előadásában is felmerült. A szakértő megerősítette, hogy a 60+-os korosztály hírcentrikus, lelkes rádióhallgató, és hajlandó utánamenni az információknak. A kutató szavait a közönség soraiban ülő egyik nyugdíjas korú hölgy is megerősítette, elmesélve, hogy őt az unokák már arra is rászoktatták, hogy a tévét az interneten kell nézni. A monitor ugyan nem olyan kényelmes, mint a nagyobb képernyő, kevesebb ember fér elé, de ha az ember lemaradt egy programról, a tévék oldalán vagy a YouTube videomegosztón valószínűleg megtalálja.

A technikának nem csak a bővebb információkínálat a jó hatása. Egy Fehér Zsuzsa által idézett kutatás szerint például a mobiltelefonnal rendelkező idősek sokkal aktívabbak, kevésbé magányosak, mint a mobil nélküliek. A jövő több funkciót tömörítő eszközeinek pedig talán még erősebb lesz ez a hatásuk. Még az se lesz baj, ha a „minden egyben” kütyük elsőre bonyolultak lesznek. „Majd megtanítanak bennünket az unokák” – mondta Fehér Zsuzsa.”

Szerkesztői megjegyzés:
Azt jó lenne tudni, hogy tényleg a hatvan évnél idősebbek 52%-ról van-e szó, vagy a hatvan évnél idősebb internethasználók 52%-ról…
Forrás:
Minden harmadik nagyi internetezik, [origo], 2012. április 16.