Skip to main content
gazdaság

Új, interaktív lakáskereső indul

Szerző: 2012. április 17.No Comments

„Ingatlant általában hosszú távra veszünk, jelentősebb összegért, ezért a legtöbben alaposan megfontolják, hogy mire költenek. A döntésben azonban nem csak az ár játszik szerepet, hanem a környék egyéb jellemzői is, mint például az elérhető iskolák, közintézmények, parkok vagy játszóterek, a megközelíthetőség vagy épp a közbiztonság.

Ebben segít a nemzetközi példák mintájára az FHB szervezésében kedden induló otthonterkep.hu, ahol a valós árral együtt az egyéb jellemzőket is egyszerre lehet majd ingyen áttekinteni egy interaktív felületen. Az árakat az FHB-nak a NAV adataira alapozva működő Lakásárindexe szolgáltatja majd. Ez azért lényeges, mert így azokkal valós piaci árakkal lehet számolni, amely alapjai a megvalósult adásvételek árai.

A valódi árai mellett érdekesek lehetnek még a kínálati árak is, ezek időbeli alakulása, vagy épp az olyan, a lakásvásárláskor fontos információ, hogy a környéken átlagosan mennyivel kerül többe egy azonos típusú, de frissen felújított ház.

Az adatbázisban kerületi szinten, városrészenként lehet majd látni a kiegészítő urbanisztikai információkat, mint például a helyi jövedelmi szinteket, a zöld területeket és parkokat vagy akár a betörések arányát. Az oldal egyelőre csak budapesti ingatlanokkal foglalkozik majd, és negyedévente frissítik az adatokat. Hogy mikor lesz országos hatáskörű a szolgáltatás, azt még nem tudni, az FHB folyamatos fejlesztést ígér.

Az Otthontérképet nem csak a magánembereknek vagy a kisbefektetőknek szánják, hanem az oldal adataira az alapozva Eltinga-val közösen kutatásokat és elemzéseket kínálnak a profi ingatlanfejlesztőknek vagy nagyobb befektetőknek. Az FHB Lakásárindexe után ez az Otthontérkép is egyedülálló lesz a közép-európai régióban, közölte a bank.”

Forrás:
Új, interaktív lakáskereső indul holnaptól, Napi Gazdaság, 2012. április 16.
Új megoldás a lakásvásárlóknak, Index.hu, 2012. április 17.
Otthontérkép, FHB