Skip to main content
közigazgatás: magyar

ÁSZ: veszélyben Gyomaendrőd pénzügyi egyensúlya

Szerző: 2012. április 24.No Comments

„Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint veszélybe kerülhet Gyomaendrődön a hosszú távú pénzügyi egyensúly fenntartása, ennek fő oka, hogy a Békés megyei településnek a következő években vissza kell fizetnie a 2008-ban kibocsátott, egymilliárd forint értékű kötvényekből származó hitelt.

Az ÁSZ kedden közzétett jelentésében azt írta: Gyomaendrődnek 2012-től éves szinten kétszázmillió forint többletkiadást jelent a kötvényekből származó hitel visszafizetése, hat éven át – egészen 2018-ig.

A számvevőszék a hosszú távú adósságszolgálat teljesítése érdekében elkülönített tartalékalap létrehozását javasolja, és a városi tulajdonú társaságok szigorúbb kontrollját indítványozza, s annak vizsgálatát, hogy ezek kötelezettségei milyen hatással vannak a költségvetési egyensúlyra.

A jelentésben az ÁSZ részletes zárszámadási rendelet elkészítését javasolja a polgármesternek, így a testület éves szinten nyomon követhetné a városi vagyon- és eszközállomány értékének és használhatóságának alakulását, az értékcsökkenés ténylegesen vagyonfenntartásra fordított összegét.

A kizárólagos tulajdonú gazdasági társaságok esetében szigorú számadási kötelezettség előírását javasolják az átadott önkormányzati pénzeszközök racionális felhasználása és a kötelezettségek szigorúbb kontrollja érdekében.

Várfi András (Fidesz–KDNP), Gyomaendrőd polgármestere a számvevőszéki jelentés kapcsán az MTI-nek azt mondta: a működési költségek felhasználását az ÁSZ rendben találta, és az önként vállaltak finanszírozásával sincs gond. A költségvetés hosszú távú finanszírozási kockázatának csökkentésére a város az ÁSZ javaslatait elfogadja, szigorítja a költségvetési kontrollt, a hitelek biztonságos törlesztésére létrehozza az elkülönített pénzalapot.

A pénzalap feltöltéséről Várfi András úgy nyilatkozott: a kötvénykibocsátásból és EU-támogatásból megvalósított beruházások értéke és a hasznosításból várható bevétel fedezi a törlesztést, a kockázatot szerinte az elhúzódó gazdasági recesszió okozza. Az ipari parkban épített új inkubátorház iránt a vártnál kisebb az érdeklődés, a vásárolt földterületeken létesített új ipari telkek iránt sincs akkora érdeklődés, mint az 2008-ban várható volt.

A polgármester kitért arra: ha a gazdaság nem élénkül, az önkormányzat a kiadási oldal további csökkentéséből fedezi a törlesztőösszeg esetlegesen hiányzó részét. Hozzátette: a visszafizetési kockázatot csökkenti, hogy jelentős a város vagyona, 2011-ben az eszközök és források a költségvetésben 12,48 milliárd forint értéket képviseltek; ezek között vannak könnyebben értékesíthető ingatlanok és tulajdonosi részesedések, amelyekhez csak a végső esetben nyúlnak. A helyi költségvetés főösszege 3,685 milliárd forint volt, a saját jogú bevételek összege 313 millió forint.”

Forrás
ÁSZ: veszélyben a város pénzügyi egyensúlya, Magyar Nemzet/MTI, 2012. április 24.