Skip to main content
gazdaságInternetközigazgatási informatika

Léteznek-e jó receptek?

Szerző: 2012. május 2.No Comments

„Kész receptet nem kaptunk, de közös gondolkodásra bőven volt lehetőség az április 19-20-án Siófokon megrendezett a CIO Hungary 2012 konferencián.
Koplalás helyett új receptek címmel rendezte meg a Bitport a CIO Hungary 2012 konferenciát, amely a tavaszi CIO konferenciák hagyományait folytatta. A konferencia legfőbb kérdése az volt: léteznek-e receptek arra, hogy az informatikai vezetők ne csak fogyókúrában gondolkodjanak, hanem a büdzsék karcsúsodása ellenére megtérülő fejlesztésekbe is foghassanak.

Vékony pénztárcával
Ha az előadások nem is egyértelmű igennel válaszoltak a kérdésre, azért voltak biztató jelek. A konferencia első napján, a konferenciát nyitó előadásában Vályi-Nagy Vilmos, az NFM kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkára, ugyan éppen arról beszélt, hogy a kormányzati informatika, amely átlagosan évi 60-70 milliárd forintból gazdálkodik, a közeljövőben nem számíthat plusz forrásokra, amit még a kompetenciahiány is súlyosbít. Bár a Digitális Megújulás Cselekvési Terv nagyon is fontos célokat fogalmazott meg, éppen a forráshiány miatt kellett módosítani. És erre az okra vezethető vissza az is, hogy mindeddig kevés projekt jutott el a megvalósítási szakaszig. A helyettes államtitkár kitért a nyílt forráskód programra is. Mint mondta, ezzel valójában a valódi verseny megteremtése a cél. Vályi-Nagy Vilmos arra is felhívta a figyelmet, hogy kockázati tőkealapokat hoznak létre, melyek elsősorban az IT-hoz kötődő innovációkat kívánják támogatni.

Felhő és adat
Günther Tiel, a NetApp regionális üzletfejlesztési menedzsere, a legfontosabb trendekről beszélt, mindenekelőtt a big data problémakörről, valamint az ezt előidéző folyamatokról, a konzumerizáció, valamint a social media megjelenéséről a vállalati hálózatban. Martin Niemer, a VMware Global üzletfejlesztési igazgatója – értelemszerűen – a virtualizáció szerepéről beszélt. Ő is elmondta azt az utóbbi időben egyre elfogadottabb tételt, hogy az IT-fejlesztésekkel az üzlet igényeket kell kiszolgálni, és ebben a virtualizáció nagyon nagy rugalmasságot biztosít az IT-nak. Új tendenciaként említette, hogy egyre gyakrabban jelenik meg a virtualizáció üzletkritikus környezeteben.

Tavaszi Zoltán (IT Services Hungary) előadásában a felhőszolgáltatások elterjedésével foglalkozott. Míg például Németországban a cégek 12 százaléka vesz igénybe ilyen szolgáltatásokat, Magyarországon egyelőre gyerekcipőben jár ez a piac. 2015-re egyes felmérések szerint azonban mintegy 2 milliárd felhasználó kapcsolódik a felhőhöz, és kb. ugyanennyien a mobil hálózatokhoz. A szakember példaként bemutatta a Deutsche Telekom szolgáltatását, melyből akár a kisvállalkozások is online bolthoz hasonló módon vásárolhatják meg a felhőszolgáltatásokat a testreszabási lehetőségekkel együtt.

Stratégiát, de rövidet!
Martin Plessow, a Gartner regionális alelnöke szellemes stratégiaalkotás-módszertani előadásában a legfontosabb szempontokat magyarázta el. Mint mondta, egy stratégiának az elérendő célokat – és nem az oda vezető eszközöket – kell tartalmaznia. Nem lehet terjedelmes, és olyan nyelven kell megfogalmazni, hogy azt minden alkalmazott megérthesse. Az IT-stratégia kapcsán kifejtette: az IT-startégiának néhány alapelven kell nyugodnia, de mindegyik legyen levezethető az üzleti célokból. Ehhez természetesen fel kell térképezni a cég üzleti képességeit – és természetesen sokszor épp ez tart a legtovább…”

Forrás:
Léteznek-e jó receptek?, Computerworld, 2012. április 25.