Skip to main content
gazdaságinformatika

BYOD: az IT-divíziók nem bírják a strapát

Szerző: 2012. május 3.No Comments

„A Gartner friss elemzése szerint az egyre elterjedtebbé váló „Hozd a Saját Eszközödet” (Bring Your Own Device, BYOD) szemléletmód alaposan megkeserítheti a vállaltok IT-divízióinak mindennapjait. A következő néhány évben várhatóan ugrásszerűen megnő majd azoknak a cégeknek a száma, amelyek a belső infrastruktúra fejlesztése helyett inkább arra ösztökélik a munkavállalóikat, hogy saját eszközeiket használják a mindennapi munkavégzés során. A különféle tabletek és okostelefonok megjelenése a vállalati környezetben végül oda vezethet, hogy az informatikusok nem tudnak lépést tartani a folyton változó technikai követelményekkel, és szavatolni az üzleti adatok biztonságát.

„Az elkövetkező évek eszközdömpingje gyakorlatilag lehetetlenné teszi az IT-szakemberek számára, hogy fenntartsák a vállalatok biztonságát – nyilatkozta ki Ken Dulaney, a Gartner egyik elemzője. – Az IT nem lesz képes valamennyi eszközt egyszerre kezelni. Bele fognak őrülni. Folyamatosan azon vitatkoznak majd, hogy hozzáférhetnek-e a frissítésekhez a felhasználók vagy sem.”

Ma a vállalatok többsége különféle Mobile Device Management (MDM) szoftverek segítségével igyekszik kiszűrni azokat az illetéktelen felhasználókat, akik okostelefonon vagy táblagépen keresztül próbálnak hozzáférni a védett alkalmazásokhoz és adatokhoz. Dulaney szerint ezek a megoldások nem elég biztonságosak: afféle „taktikai találmányok” csupán, amelyek egy-két éven belül el fognak tűnni a piacról.

„A mostaninál sokkal okosabb módszerekkel kell biztosítanunk a mobil eszközökön tárolt adatok védelmét – érvelt a szakember. – Jelenleg csak az adatkörnyezetet védjük, ennyi az egész. De ez egy mobileszközökre, és az azok használatához szükséges belépési pontokra épülő, túlságosan is komplex rendszer megóvásához édeskevés.””

Forrás:
BYOD: az IT-divíziók nem bírják a strapát, Dávid Imre, Computerworld, 2012. május 2.